2013. júl 19.

Nyuszi és a sikerlélektan

írta: Dr Domschitz Mátyás
Nyuszi és a sikerlélektan

nyuszi.jpegNyuszika kertjében megnőtt a fű, gondolta, le kéne vágni. Eszébe jut, hogy a farkasnak van fűnyírója, hát elkéri. Elindul, s eszébe jut: lehet, hogy a farkas nem adja. Megy tovább, s gondolkodik:
- „Hát ez a farkas nem egy jószívű állat, és lehet, hogy nem adja.”
 
Ballag tovább, s egyre mérgesebb.  
- „Azért, nem szörnyű, hogy ez a farkas, még arra sem képes, hogy ezt az ócska kis fűnyírót kölcsönadja?”
 
Megy, megy, míg megérkezik a farkas házához, ott nagy levegőt vesz, hogy elkérje a fűnyírót, majd azt kiáltja:
- „Tudod mit, farkas? Tartsd meg a fűnyíródat!”
 
És mérgesen hazaszalad.
 
Mindegyikünkben van egy ilyen nyuszika, aki gyönyörűen ki tudja színezni, hogy hogyan nem fog sikerülni. S gyakran igaza is lesz: úgy történik, ahogy elképzelte.
 
A sikeres emberekkel is ez történik. Sokszor az következik be, amit elképzelnek. Ám egy apróságban eltérnek nyuszikától: azt képzelik el, hogy hogyan fog sikerülni! Ez a sikeresekre jellemző pozitív gondolkodás. Mindegyik cselekvés előtti képzelődés: tréning. Annak a tréningje, ahogy viselkedni fogunk a bekövetkező helyzetben. Van, aki a kudarcot, s van, aki a sikert gyakorolja gondolatban.
 -  Jó, jó - mondhatja nyuszika -, de ez itt egy magyar erdő, és ez itt nem Amerika. Ez egy magyar farkas, és ez igazán egy ronda állat, és mi van, ha tényleg nem adja oda a fűnyírót?
Lehet ez igaz, lehet, hogy nem adja. Ám, ha elkéri a fűnyírót, akkor két eset lehetséges: a farkas vagy adja, vagy nem adja. De ha nem kéri el a fűnyírót, csak egy eset lehetséges: nem lesz fűnyírója.
 
Ami rajtunk múlik
A sikeresek azzal foglalkoznak, amiben jók, és azzal, ami rajtuk múlik. Erre koncentrálva gondolnak magukra is, ezért azt gondolhatják, hogy jók a dolgaikban. S mivel ezt gondolják, olyan célokat tűznek ki, amelyeket sokszor sikerül elérni és ismét sikeresebbnek gondolhatják magukat. Ez egy önmagát erősítő sikeres körré szerveződik. Mert nemcsak viselkedésünk eredménye alapján gondoljuk magunkat valamilyennek, hanem ez fordítva is igaz: amilyennek gondoljuk magunkat, lehetőségeinket, olyan cselekvést választunk. Ha gyengének gondoljuk magunkat, akkor olyan helyzeteket keresünk, amelyekben csak gyengén kell teljesíteni, s így is teljesítünk. Nagyjából az válik igazzá, ahogyan gondolunk magunkra.
merj nagyot álmodni.jpg
  Gyakorlat
   1. A sikeresekhez hasonlóan érdemes egy listát írni azokról a dolgokról, amelyekben jók vagyunk, sikeresek voltunk, tehetségesek vagyunk. Ezután, ha magunkra gondolunk, ezzel gondoljuk el magunkat. Erre lehet sikereket alapozni.
   2. Szokjuk meg, hogy arra koncentráljunk, ami rajtunk múlik. Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy esténként előre írásban megtervezzük a következő napot, célokat tűzünk ki, olyanokat, amelyek bekövetkezése kizárólag rajtunk múlik.
 
Sorozat a sikeres gondolkodásról itt:
 
 Képek
google
 
 
Szólj hozzá

siker énkép boldogság fejlődés life coaching önmegvalósítás problémamegoldás pozitív pszichológia emberi erőforrás proaktivitás vezetőképzés sikerlélektan balanced life középvezető képzés