2013. feb 08.

Idegen tollak és csodák

írta: Dr Domschitz Mátyás
Idegen tollak és csodák

Időnként megosztok olyan tartalmat, amit mástól láttam, rácsodálkoztam, s megtetszett. Ezek olyan tartalmak, amelyek valahogyan kapcsolódnak a hetedik világ szemléletéhez.

happiness map.jpg1. Boldog és boldogtalan nemzetek

"a boldogság elérésének két lehetséges útja a hit és a szabadság: vagy megtanuljuk pozitívan értékelni meglévő körülményeinket, vagy megpróbáljuk optimalizálni a külső feltételeket (Inglehart szerint: azt szereted, amit kapsz, vagy azt kapod, amit szeretsz)."
Egy érdekes írás a nemzetek boldogságáról: Megjelent a Magyar Pszichológiai Szemlében. Könyvismertetés Nagy Beátától. (ezt úgy tudod olvasni, ha bemásolod a linket a keresőbe)

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/01/21/a_nemzetek_boldogsagarol_a_magyar_pszichologiai_szemleben

3. Amikor a delfin segítséget kért. A nyolcadik világban az emberek és más élőlények és a bioszféra harmóniában él. Néha megtörténik már mai is egy-egy csodálatos együttműködés. Hawaii vizeiben egy profi búvárcsapat merült, amikor egy delfin megközelítette őket és segítséget kért. A delfin egyik uszonyára damil csavarodott és ebben kért segítséget, hogy szedjék le róla. Január 11- én készült ez a csodás felvétel, amikor is egy vadon élő állat segítséget kér az emberektől. Ez is bámulatra méltó tudáskombináció.

http://pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/segitseget-kert-buvaroktol-egy-delfin-mert-uszonyara-tekeredett-egy-damil

4. Az ember segít. Ez is a nyolcadik világról egy másik jelenet. Amikor az értelem már a többi élőre, a bolygóra is vonatkoztatja önmagát. Megosztok egy kedves videót.
(forrás: http://www.facebook.com/photo.php?v=519565741401933)

5. Eljött a nap, amitől Albert Einstein féltette az emberiséget. 

A hatodik világ még nem a tudás, hanem az információ társadalma. Képek a hatodik világból

 http://szemnek-blog.com/?p=15129&fb_action_ids=492576707439385&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22492576707439385%22%3A287403351377462}&action_type_map={%22492576707439385%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map

6. „Kötelező" tananyag a szavak erejéről

A szavak ereje sokkal erősebb, mint gondolnánk.
Szerezz örömet te is ismerőseidnek, küldd tovább, hogy minél többen láthassák!

Változtass a szavaidon, változtass a világodon!

7. Gaia ébredező tudata. Történelmi korban vagyunk - Gaia kezdeti önreflexióinak a korszakában.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/31/gaia_tukorbe_nez_a_nyolcadik_vilag_keletkezese

8. Attraction. Nincsenek szavaim, hogy miért teszem ide, talán csak az, hogy nézd milyen szép! (... ez is hetedik világbeli ...) Hat, meghat, büszke vagyok rájuk, stb.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/06/09/attraction

9. Csányi Vilmos a jelemhez vezető útról és a lehetséges közeljövőről. Ahogyan az etológus látja a mai és a közeljövő globális világának dolgait. Csányi Vilmos előadása.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qK3OjFA5Mis#!

10. Film az egyetemes alapjövedelemről. a globális „társadalom” - idézőjelben egy kicsit, mert még nem egészen épült ki – ez már nem tudja elviselni azt, hogy emberek százezrei éhen haljanak, de még nem elég érett arra, hogy mondjuk, azt a minimumot biztosítsa, hogy aki megszületik, annak legyen egy szobája, és kapjon rendesen mindennap enni." ( Csányi Vilmos) Az egyetemes alapjövedelem mozgalma erről gondolkodik. Sokáig ellenálltam, "szép, de nincs realitása" gondoltam. Ez a film nagyon elgondolkodtatott. (lehet hogy hamis a realizmusom)

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/05/22/az_egyetemes_alapjovedelemrol

11. Az úri Magyarország hangja. Az első bécsi döntés után Magyarország visszakapja a Felvidéket, s a Kassai születésű Márai hazatér szülővárosába. Hazatérése első óráinak meghatottságában sem hagyta el „a szorongó, baljós érzés, hogy valami itt nincsen rendben, valami nem sikerült.” Magyarországról nemcsak az anyaországi haza tért meg, hanem vele együtt visszatért „a szigorúan úr-cseléd társadalomra tagolt Magyarország ellenszenves hangja”. S a Kassaiak kedvetlenül érzékelték ezt, húsz év alatt a kisebbségi sors mellett megszokták a demokráciát is. Ez a Márai szöveg nagyon ismerős érzéseket mozgat: húsz év alatt mi is megszoktuk a demokráciát, s visszatérőben van ugyanannak az idejétmúlt Magyarországnak az ellenszenves hangja. Ez a hang ellentétes a tudástársadalom hangjával. Olvassuk Márait:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/06/23/az_uri_magyarorszag_hangja

12. A magyarok értékrendjéről az anonymus blogban

"Ha Magyarországot valóban egy sikeres országgá szeretnénk formálni, akkor elsősorban a fejünkben levő értékeket kell lecserélnünk olyanokra, amik a sikeres nyugati országokra jellemzőek, mint Finnország, Svédország, Anglia, Hollandia, Németország, Svájc vagy Ausztria:

  • hisznek benne, hogy mindenkinek van esélye boldogulni
  • hiszek abban, hogy mindenki maga alakítja a sorsát
  • bíznak önmagukban és a jövőjükben
  • a kemény munkát fontosnak tartják
  • sokra értékelik a tudást
  • bíznak egymásban és az intézményeikben.

Tömören megfogalmazva, ha meg akarod változtatni a világot, változtasd meg magad."

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/07/25/a_magyarok_ertekrendjerol_az_anonymus-hu_blogban

13. Az értékteremtő mechanika

zenegép.jpegElmélkedjünk az értékek természetéről. Felemelő ez a videó, de nem csak természettudományos mechanikai értelemben. Mitől csodálatos? A természettudomány, mechanika, dinamika, a pontosság, a zene, az emberi játékos kreativitás, a (mi még?) ... összhangja ... csodálatos.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/08/05/az_ertekteremto_mechanika

14. Avicii Wake Me Up. Ez csak azért mert elszállhatsz tőle. Hadd szóljon.

https://www.youtube.com/watch?v=L1Gx2QlrvtM

15. Önkéntes munka a Csereháton. Egy roma web2 közösség filmje 1.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/03/onkentes_munka_a_cserehaton

16. Puzsér a bulvárról

Puzsér Róbert a bulvárról. Amiről beszél, az az elidegenedett hatodik (6.) világ, ahol a figyelem tömeges előállítása a cél, s az ezt szolgáló egyik termék a bulvár.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/08/11/puzser_a_bulvarrol

Képek

http://www.globalanimal.org/2012/11/26/sea-shepherd-vs-dolphin-murderer/86145/

Szólj hozzá