2013. feb 08.

Tudástársadalom-politika

írta: Dr Domschitz Mátyás
Tudástársadalom-politika

E rovatban olyan szövegeket olvashatsz, amelyeknek van közéleti töltete – a tudástársadalom szempontjából.

go green.jpeg1. Egy rokonszenves nézetrendszer. Ökopolitika - Schering Gábortól. „egy oligarchikus elit saját gazdasági berendezkedését próbálja betonba önteni. Ezért e gazdasági modell megváltoztatása nélkül nincs értelme demokratikus megújulásról ábrándozni.”

Nehezen tettem fel politikus szövegét. De mivel egyetértek Schering Gábor szövegével, s ez a politikai gondolkodás áll a legközelebb ahhoz, ahogy a tudástársadalomról gondolkodok. Így most megosztom.

http://scheiringgabor.blog.hu/2012/12/11/a_talpra_allas_filozofiajahoz

scandinavian.jpeg

 

2. Az északi modell optimális az emberek szempontjából, s a legközelebb van a tudástársadalomhoz. Pogátsa Zoltán írása.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/az_eszaki_modell

 goebbels.jpeg

2. Az értelem ellenségei. A tudástársadalom feltétele a felelős, mérlegelő, szabad értelem. Nagy erők dolgoznak azon, hogy ezt elvegyék tőlünk. Vannak értelem alatti állapotaink, s ezeket elő tudja hívni a politikai kommunikáció. Ezek regresszív (fejletlenebb) állapotok, ahol a tudatunk beszűkül, s elveszti a felelős, mérlegelő szabadságát.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/27/politikai_regresszio

 

diáktüntetés.jpeg2. Beruházás -  haszon tudástőke - diáktüntetések. A tudásmunkás tulajdonos. A tudásmunkás, ha elmegy, értékképző érték megy el vele. Ha elmegy a cégtől, a cég vagyona csökken. Ezért a cég kénytelen partnerként bánni vele. Ha a cég erre nem képes, a tudásmunkás odébb áll, s megy vele az értékképző kompetencia. A tudásmunkás, ha elmegy az országból, az ország vagyona csökken. Ezért az ország kénytelen partnerként bánni vele. Ha az ország erre nem képes, a tudásmunkás odébb áll, s megy vele az értékképző kompetencia.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/12/20/vigyazzatok_magatokra_oltozzetek_melegen_kossetek_bolcs_kompromisszumot

network.hu

3. Éneklő operaház. Nem mindennap történik meg, hogy egy karmester ráadást énekeltessen az operakórussal, sőt, arra kérje közönségét, hogy énekeljen velük - a műtét után lábadozó Riccardo Muti világhírű karmester azonban pont ezt tette a római Teatro dell'Opera előadásán.

 Verdi Nabucco című operájának harmadik felvonásában a kórus éppen befejezte a darab leghíresebb kórusművét, a Va' pensiero-t (Zsidók kórusa), melyet hazafias szövege miatt számos olasz szívesen látna az ország himnuszaként is, amikor Muti hirtelen a közönség felé fordult és hangosan felkiáltott: "ráadás".
Az olasz maestro az előadást azzal kezdte, hogy a kulturális költségvetés kormányzati megnyirbálásáról panaszkodott, s közölte, csak akkor enged a ráadás követelésének, ha a közönség együtt énekli a kórusművet a kultúra támogatása érdekében, hazafias szellemben.
A telt házas előadás összes operarajongója, még a magánpáholyokban is, felállt és aki ismerte a kórusmű szövegét, együtt énekelt a kórussal. https://www.youtube.com/watch?v=VgIvHx5-w9Y

4. Az épülő oktatási rendszer kritikája. Az elmúlt évtizedek pedagógiai tapasztalataival teljesen szembemegy az oktatás jelenleg folyó átalakítása Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint. A most épülő rendszer leginkább a diktatúrák iskolájára hajaz majd, miközben a gyermekek egyre kevesebb hasznos tudást sajátíthatnak el a sok felesleges információ között elveszve.

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal

meaning.jpg

5. Elvándorlás az országból. A cégeknél megkérdezik a távozókat, hogy miért mennek el, sokat lehet belőle tanulni. A keserű írás szerzője - Sámán - a barátom. A rendszerváltás környékén együtt álmodtunk, dolgoztunk, közösségeket támogattunk, váltottuk a világot. Pár éve elment Londonba. Azt mondja, ahogy itthon csináljuk nem lesz tudástársadalom. Szeretném, de nem tudom megcáfolni.

„Mielőtt nekivágtam, bőgtem egy évig, túl váláson... be kellett látnom, hogy nem vagyok képes biztonságos anyagi hátteret nyújtva ellátni a szülői feladataimat. A lelki súly alatt mentálisan sem vagyok megfelelő közeg a gyerekeimnek. Sámán mai írása kommentnek indult egy minapi poszthoz és ez lett belőle.”

http://hataratkelo.blog.hu/2013/02/01/a_fonix_hamvaiban_520?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare

Az emberekben rejlő boldog világ képe

A Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesületben végeztünk egy kutatást, amelyben az emberekben rejlő boldog világ képére voltunk kíváncsiak. Néhány szöveg ebből a kutatásból. (ezek a sikergondolkodás témánál is megtalálhatók)

Happyness_by_AlisaStar.jpg

6. Ritkán vagyunk társtalanul boldogok. A régi sikerlélektannak van egy individualista árnyalata, miközben a boldogságról szóló lélektan azt mondja a boldogság közösségi.

Egy kis kitérőt kell tenni a sikerről való gondolkodásban. A sikerlélektan az egyénekben gondolkodott, s kevesebb figyelmet szentelt a közösségi lényünknek. Pár szöveg azt fogja bemutatni, hogy a boldogságot közösségi kapcsolatokban képzeli el az emberek többsége.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/04/kevesebb_ehezo_kevesebb_kogazdag_sikergondolkodas_renewal_4_milyen_vilagot_almodunk_az_unokainknak

 7. A célok mögött – fölött - értékek vannak. A céljainkba mások is beleszólnak. szolidaritas.jpg

„- Apa! Akkor mások döntik el, hogy mit szeressünk!? – kérdezte és állította Dani csodálkozva, s ahogy felnézett rám, az arcán egyszerre volt ott a felfedezés öröme, büszkesége, s a csodálkozás. Én még döbbenetre is emlékszem és szomorúságra is, de lehet, hogy ezek már az én érzéseim voltak.”

A siker a célok eléréséről szól, ám a célok mögött értékek vannak. Mielőtt célokat tűzünk ki érdemes elgondolkodni, melyek a számunkra fontos értékek. De ebbe más is beleszól.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/08/a_boldog_jovo_kepe_emberi_es_tarsadalmi_viszonyok_siker_renewal

HighTech.jpg

8. A boldog világ és a tudástársadalom bennünk élő képe sok tekintetben hasonlít egymásra.

„nem kerül bele egy olyan taposómalomba, amit csak azért kell nyomnia, hogy egyáltalán megéljen, vagy lakjon. Na, most ha egy ilyen idilli állapot létrejönne, akkor tulajdonképpen biztosan kevesebb lenne az olyan ember, aki a létért való küzdelemben lelkileg is megnyomorodik. Ha az alap megvan, jöhet az összes többi „madárcsicsergés, zöld mezők, szökőkutak, meg minden”.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/14/a_tudas_tarsadalma_siker_renewal

9. A boldogságképünkben benne van, hogy valósítsuk meg magunkat. Egy kis kitérő az önmegvalósítókról. A megkérdezett vezetők által álmodott boldog társadalomban élő unokánk „boldog, közösségi ember, aki jólétben él, amit nem fogyasztói értékek, hanem a tudományos és lelki-szellemi fejlődés definiál, önmegvalósító egyéniség.” Az önmegvalósítókról van mondandója a tudománynak is.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/14/milyenek_az_onmegvalosito_emberek

10. Az értelem is a társaink fele mutat. „… arra a kérdésre, mi stimulálja a leginkább a potenciát és az orgazmust, a beérkezett 20000 válasz a legmegbízhatóbb stimulánsként a „romantikát” adta meg, tehát a partner iránti vonzalmat, szerelmet.”

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/11/22/hogyan_talaljuk_meg_az_eletben_ertelmet

 

  Social-Equity-400.jpg8. Boldogabbak vagyunk, ha kisebbek a társadalmi különbségek. Ez talán genetikai örökségünk. 

„mikor jöttünk át a bajai úton ott ült egy roma kisgyerek, ült a vasúti átjárónál a lámpa mellett és ment el mellette egy jól öltözött olyan átlagos srác. És a kis srác csupa kosz volt és egy semmi ruha volt rajta nézett föl a srácra és nézett utána … és nézett föl rá, hogy hol van ő attól, hogy így nézzen ki mondjuk 10 év múlva. Ennyi."

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/12/05/egyenlo_bb_seg_siker_renewal

indián.jpg

 9. A boldog jövő képét a múltból merítjük. Az igazán meglepő, hogy ez az emberiség régmúltjából is eredeztethető. Részben ősemberek vagyunk a modern vállalatokban is.

http://hetedikvilag.blog.hu/2012/12/11/valaha_volt_szebb_jovo

 

 10. A feltétel nélküli alapjövedelemről

A feltétel nélküli alapjövedelem gondolata abból a felismerésből fakad, hogy a fejlett világ már akkora mértékben termeli meg a javakat, hogy azokat a politikai közösség tagjainak számával elosztva odajutunk, hogy mindenkinek a szükséges (nem is minimális) létfeltételei biztosítottak lehetnek.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/14/a_feltetel_nelkuli_alapjovedelem_es_a_tudastarsadalom

11. Szervezetfejlesztés romákkal

Szervezetfejlesztés a Csereháti romákkal. A jó programokon a tréner is tanul. A fejlesztő fejlődik. Itt is tanultam, emberséget. Jó volt velük dolgozni. http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/24/el_tudjak_vegre_hinni_hogy_nekik_is_jar_a_siker_es_boldogsag_szervezetfejlesztes_cserehati_romakkal

chaplin.jpg12. Milyen szak termel értéket?

"Azokat a szakokat támogatni és preferálni kell, amelyek valamilyen módon értéktermelők. A mai világban a természettudományok és a műszaki tudományok értéktermelők. A humántudományok, a kultúra nagyon fontos, de nem értéket teremtenek, hanem az embereket gyönyörködtetik, boldogságot adnak." (Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, Népszabadságban megjelent interjújából. Lehet, hogy már nem így mondaná ...) E film többet mutat az értékek összetett természetéről. Mert mi itt az érték?

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/10/15/az_ertekteremto_mechanika

13. Információs társadalom tankönyv

A könyv tartalmas betekintést nyújt az információs társadalom klasszikusainak értelmezésébe, 13 szöveget tartalmaz, ezek mindegyike önmagában is kerek, érthető. A szöveggyűjtemény/tankönyv teljes terjedelmében elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában..

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/11/30/egy_konnyed_bevezetes_korunk_egyik_legjelentosebb_paradigmajaba_az_informacios_tarsadalom_tankonyv

14. Hogyan lehetünk jó hazafiak?

Majdnem minden nagy magyar etnikailag más csoportból jött, állítja az Ausztráliában élő Forgács József szociálpszichológus. Magyarországot mégis a kizáró, retrográd nacionalizmus jellemzi a befogadó nacionalizmus helyett.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/12/03/hogyan_lehetnenk_jo_hazafiak

képek

http://ixwa.hubpages.com/hub/Propaganda-and-Spin-The-Manipulation-of-Mens-Actions-and-Attitudes-and-Behaviors

http://index.hu/belfold/2012/12/13/diaktuntetes/

Szólj hozzá

politika munka gondolkodás társadalom világ tőke szolidaritás munkaerőpiac tudástársadalom mobilitás emberi erőforrás tudásszervezet hetedik világ Fenntartható fejlődés egyenlő hozzáférés