2013. már 08.

Fejlesztési lehetőségek

írta: Dr Domschitz Mátyás
Fejlesztési lehetőségek

chaotic work.jpegKinek kellenek e fejlesztések?

Céltudatos, elfoglalt, magasan képzett, csapatban dolgozó vezetők, szakemberek, tudásmunkások csoportjainak.

A programok további részleteiről érdeklődjön e mailban. E-mail: aquariakontakt@gmail.com

Akik nehezen tudják menedzselni a szerteágazó feladataikat, mert helyt kell állniuk a speciális területükön, s együtt kell működniük kollégáikkal. Munkájukban alapvető a másokkal való együttműködés, a saját szaktudás megosztása, a másokra való figyelem, a kommunikáció. Gyakran nehezen tudnak fókuszálni a saját feladataikra, mert sok „felesleges” értekezleten kell részt venniük. Nagy szellemi terheléssel dolgoznak, gyakran „el vannak havazva", de szeretik a munkájukat. Ők a szervezet tudatos, vezérlő alrendszere, ők adják a cég intelligenciáját. A cég sokat áldoz rájuk, s fontos a csapat eredményessége.

balanced life_1.jpeg

26 éves szervezetfejlesztési és kutatói tapasztalat alapján állítjuk, hogy ez az eredményesség javítható. Működő módszerek, modellek és stratégiák vannak a csúcsminőségű együttműködéshez és kommunikációhoz, amelyek megkönnyítik az egyéni és csoportos munkát.

Segítő programok

1. A kiegyensúlyozott élet tréningje. Korábban időgazdálkodási tréningeket tartottak az elfoglalt vezetők számára, s itt arra törekedtek, hogy minden feladat beleférjen az időbe. Ám arra nem figyeltek, hogy az élet nem csak feladatlistából áll. Még, ha csak a munkára figyelnénk, akkor is fel kell töltődni. Később életvezetési tréningnek, majd "balanced life" néven fut az újabb megközelítés. Itt olvashatod:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/06/kiegyensulyozott_elet_a_munkaban_es_a_maganeletben_balanced_life_modszerek

  hosszú meeting.jpg2. Meetingvezetési technikák. A munka egyre inkább meetingen történik. A meetingekkel sok probléma van. De ha jól működnek a szervezet intelligenciája nő meg. A meetingek munkáját moderátorok segíthetik. A moderátor többek között ért a tudásmunkához,  problémamegoldáshoz, kommunikációhoz, vitavezetéshez, vannak csoportdinamikai ismeretei és tapasztalatai. A meetingek vezetése tanítható. Részletesebben itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/06/delfinszeru_egyuttmukodes_moderator_kepzes

művezető.jpg

3. Problémamegoldó vezetők és kulcsemberek. „A termelési vezetőket gyakran kiemelik termelésből, a kollégáik közül, s jellemző, hogy nincs vezetői tudásuk. Nem tanultak meg sem technikai, sem emberi rendszereket vezetni, nincs vezetői kommunikatív felkészültségük. Nehezen megy nekik a meeting galaxisban való lét, ahhoz szoktak, hogy egyedül megoldják a problémákat, s nem ahhoz, hogy másokkal oldatják meg, az sem megy, hogy tanítanak, s az sem, hogy meetingeken kommunikálnak. A tudásgazdasági együttműködést még tanulniuk kell.”Nekik  mindezt meg kell tanulni. S hogy mit lehet megtanulni? Itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/06/problemamegoldo_vezetok_es_kulcsemberek

rubic.jpeg4.Rendszerelvű szervezetfejlesztési lehetőségek.A bonyolult szervezetekben az alapvető változások csak a szervezeti kultúrát is érintő, mélyreható programokkal valósíthatók meg.A szervezetek sokoldalú kapcsolatban vannak környezetükkel, s ez adja a szervezet, mint „rendszer a környezetben” megközelítés alapját.Ugyanakkor a szervezetek részeik számára egységes rendszert alkotnak – ez adja a „szervezet, mint egész” megközelítés alapját.A rendszerelvű vezetés egyszerre tekinti a szervezetet úgy, mint egy átfogóbb rendszer részét, és részeinek egészét. Részletesebben itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/rendszerelvu_szervezetfejlesztes_modszerek

Discourse-into-the-night.jpg

5. Vezetői coaching. A coaching kulcsgondolata az, hogy a vezetői fejlesztés sokkal inkább abból áll, hogy felszabadítjuk az egyes emberekben rejlő potenciális energiákat, mintsem abból, hogy külső motivációt biztosítsunk számukra. A vezető annak érdekében fejleszti a beosztottjait, hogy a csapat nagyobb eredményeket érjen el.A coaching támogatja, hogy a személyek önmagába vetett hite jobban működjön, erőforrásai aktiválódjanak, s általa az elakadások megoldásra találjanak. Eredmények itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/vezetoi_coaching

6. Csapatépítés. A vezetők csoportosan váratlan és kreativitást igénylő feladatokon keresztül általános problémamegoldó beállítódást és képességeket alakítanak ki.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/csapatepites_es_egyuttmukodo_kommunikacio_modszerek

customer desk.jpeg

7. Ügyfélszolgálati fejlesztések. A résztvevők jobban megértik megismerik ügyfeleik szükségleteit, jobban tudják szervezetüket és szolgáltatásaikat képviselni, prezentálni. Ügyfélkapcsolataikat jobban tudják szervezni. Az ügyfelek igényeit jobban tudják szervezetükben képviselni. Részletesebben itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/ugyfelkapcsolat_es_kommunikacio_modszerek

Innovációs lehetőségek a szervezetek számára

8. Az innováció alapelvei

A sikeres innováció mindig a vezető pozícióra tör. Kerüld el az „ugyanazt csináljuk, csak olcsóbban” csapdáját. Mi az, amiben te lehetsz az első? Ha másolod a többieket, akkor is csak egy jó másolat lehetsz (ez pedig maximum a második hely). Mi az amire azt mondhatod: Király! http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/17/az_innovacio_alapelvei

9. A váratlan,mint innovációs forrás (1)

"E tanácsokat 1981-ben kaptam. Megfogadtam őket. Azóta az ezek segítségével kapott ötletekből fejlesztek írok, Néha jobban élek belőle, néha nem, de a lényeg: hogy van annyi ötletem belőle, hogy azt csinálom, amit szeretek." http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/26/a_varatlan_mint_innovacios_forras

10. Az ellentmondás, mint innovációs forrás (2)

Ha a partnereink nem úgy viselkednek,ahogy azt, mi elvárjuk, ne Őket próbáljuk megváltoztatni.
A valóságtól való eltérés ellentmondás aközött, ami van, és aminek a korábbi elképzelések szerint „lennie kellene”, illetve ami szerintünk van, és ami a többség véleménye szerint létezik. Ennek ellenére az eltérés is az újítási lehetőség egyik forrása.
http://hetedikvilag.blog.hu/2013/10/05/az_ellentmondas_mint_innovacios_forras

11. A folyamat szükségletei, mint innovációs források (3)

Aki teheti egyre többet dolgozik, s nő a munka hatékonysága. Egyre kevesebben állítunk elő egyre több árut, amit meg kellene venni egyre több embernek. De a hatékony munka miatt egyre több ember nem kap munkát, s munkajövedelméből nem tudja megvenni azt, amit munkával előállítanak a többiek. Mi lehet a megoldás?

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/10/09/a_folyamat_szuksegletei_mint_innovacios_forras

12. A piacszerkezet változásai, mint innovációs források (4)

A mai legnagyobb változás, hogy a közösségi médiával átalakul az emberiség kommunikációja. E változás magja, hogy az egyes ember már nem csak célcsoportja a régi tömegkommunikációs eszközöknek hanem neki is tömegkommunikációs eszköz van a kezében.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/10/14/piacszerkezet_valtozasa_mint_innovacios_forras

13. A demográfiai változások, mint innovációs források

"...van s lesz kereslet az időskori fittness szolgáltatásokra, táplálkozási tanácsokra, szabadidős lehetőségekre. A nemzedékünk fő problémája az lesz, hogy hogyan maradjon minél tovább egészséges, hogyan tud testileg szellemileg fitt maradni. Ez is szükségleteket, s piacot jelent.
Egy felsőoktatási ötlet: E réteg hamarosan ráér, s nem is kis része ki tud fizetni egyetemi kurzusokat, s feltehetőleg nem akarja lehúzni még a rolót. Nekik teljesebb életet jelenthetne egy-egy újabb egyetemi képzés. S van aki szerint az agy fitten tartása kulcsfontosságú a test számára is.
A demográfiai mozgások viszonylag könnyen kiszámítható előjelzéseket jelenthetnek az innovációk számára. Folytatom az innovációs lehetőségekről szóló sorozatot."

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/11/22/a_demografiai_valtozas_mint_innovacios_forras

A programok további részleteiről érdeklődjön e mailban. E-mail: aquariakontakt@gmail.com

Elkötelezettek vagyunk az együttműködő kommunikációra épülő fejlesztések mellett, s ezek szellemiségéről itt e blogon olvashat. http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/23/_hetedik_vilag_tartalom

Képek:

http://www.123rf.com/photo_10864360_chaotic-place-of-work-with-hands-of-working-people.html

http://simplelifehabits.com/life-habits/4-simple-habits-for-better-work-life-balance

http://demonpen.co.uk/caricatures-from-photos.html

http://www.aleanjourney.com/2012/05/six-step-problem-solving-process.html

http://www.customercaremc.com/2012/07/five-trusty-tips-to-score-better-customer-service-on-fox-news/

 

Szólj hozzá

munka kommunikáció tudásmenedzsment siker értekezlet ügyfélszolgálat innováció szervezés fejlesztés rendszer életvezetés menedzsment vezetés szervezet kreativitás értelem meeting coaching csapatépítés tudástársadalom szervezetfejlesztés consulting emberi erőforrás proaktivitás facilitátor tudásszervezet immateriális vagyon sikerlélektan hetedik világ balanced life értekezletvezetés meetingvezetés ügyfélszolgálati tréning