2013. ápr 21.

Hetedik világ tartalom 1.0.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Hetedik világ tartalom 1.0.

A sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival. Érték az önálló kezdeményező proaktív magatartás és a szaktudás ötvözete. Új tartalom a "sikergondolkodás" rovatban a sikertanítás eredményeiről.

Az idő során egy könyvnyire gyarapodott a blog, az áttekinthetőség érdekében hat rovatba szerkesztettem a szövegeket. Ezek:

  1. Vezetőknek, tudásmunkásoknak, akik gyakran el vannak havazva a bonyolult szervezeti viszonyok között. Kihívások a vezetés és  a HR előtt.
  2. Annak, aki gondolkodik sikerről, boldogságról, az élet értelméről. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás.
  3. Társadalmi reformereknek, hogy álmodjunk együtt egy igazságosabb társadalomról. Tudástársadalom és politika. 
  4. Annak aki szeret csodálkozni. Mástól kapott, megosztott csodák.
  5. Hogyan fejleszthetők a szervezetek és a vezetés?
  6. Hogyan növelhető a szervezetek intelligenciája?

Az üzleti szférában szerzett 20 éves tapasztalat azt mutatja, hogy a mai munkára leginkább tudások kombinációjaként érdemes tekintenünk. Ma a szervezetek akkor hatékonyak, ha tudnak emberközpontúan is együttműködni, mert a tudás, - a problémák megoldásához szükséges felkészültség - a személyiségekben van. Nem lehet hozzáférni e felkészültségekhez az ezt hordozó emberekkel való jó együttműködés nélkül. S az idő során azt vettük észre, hogy a tudáskombináció szakértőivé váltunk, és sok szervezetnek éppen erre van szüksége. A tudáskombináció a tudástársadalom jellemzője.

Gondolkodjunk együtt!

Írjon a blogon, vagy a facebook oldalon, vagy levélben az aquariakontakt@gmail.com  címen

change.jpeg1. Kihívások a vezetés és  HR előtt

Az, hogy a sikeres szervezetek tudás-intenzív szervezetek, egy sor kihívást állít a vezetésük elé.

Erről szólnak a "tudás-intenzív szervezetek és tudástársadalom" rovat írásai.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudas-intenziv_szervezetek_es_tudastarsadalom

2. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás

A tudástársadalomban az "autonóm felelős beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint a régebbi rendszerekben. Felértékelődik a proaktivitás jelensége. Egyszerre kell önállóan is és másokkal interakcióban is cselekedni.

teamwork.jpgA bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni.

A meeting galaxisban sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival, miközben betartja az intézményesült technikai-szervezeti folyamatok szabályait. Értéket jelent az önálló kezdeményező proaktív magatartás. … A követelmény az autonómia, a szaktudás, a proaktivitás valamiféle egyvelege. „A szervezet rájuk bízza a továbbiakat.” (Részlet a Typotex kiadónál hamarosan megjelenő könyvemből. „El vagyunk havazva. Hogyan birkóznak a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?)

A proaktivitásról, autonómiáról sikergondolkodásról szól egy sorozat.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/sorozat_a_sikergondolkodasrol_siker_renewal

 3. Tudástársadalom és politika inequality.jpg

A tudástársdadalomnak vannak társadalmi és politikai feltételei. Erről szóló gondolatok vannak a "Tudástársadalom-politika" című rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudastarsadalom-politika

 beauty.jpeg4. Mástól kapott, megosztott csodák

Időnként annyira megtetszik egy mástól megosztott gondolat, hogy felteszem a blogra. Ezeket mutatom be az "Idegen tollak és csodák" rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/idegen_tollak_es_csodak

rubic.jpeg5. Módszerek a szervezetek és a vezetés fejlesztésére

A szervezetek és a vezetés rászorulnak a fejlesztő munkára. Többféle módszer van. Bemutatom azt a csokrot, amelyeket rendszeresen használunk a fejlesztésben. Itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/kinek_kell_a_hetedik_vilag_szellemisege_es_modszertana

6. Hogyan fejleszthető a szervezetek intelligenciája

delfinek.jpeg

Ha tudásaink kölcsönös kombinációja helyett egyikünk tökéletesen meg(le)győzi a másikat a maga igazáról, s a többiek perspektívája nem érvényesül, rendszerünk butább marad. Lehet, hogy a győztes eredményesebb a társainál, de ezt az eredményt a lehetségesnél rosszabb – butább – szervezetben érte el. Ha rendszeresen ő nyer, a szervezet maximum olyan okos lehet, mint amennyire okos a nyertes egyedül. A szervezet butul. Ha a szervezetünknek van egy olyan versenytársa, amelyben a résztvevők kölcsönösen kombinálják tudásaikat, ez az egyéneknél okosabb szervezetet eredményez. Míg mi butulunk, a versenytárs okosodik. Pedig csak a kommunikációnk minősége különbözik. E szöveg a tudáskombináló kommunikáció szellemében íródott. Ez nem egy romantikus széplelkű igény, hanem kőkemény érdek. A szervezetek intelligenciája a tét.

http://hetedikvilag.blog.hu/9999/12/31/az_egyuttmukodo_kommunikacio_fejlesztese

7. Reflexió a hetedik világról

Fenyvesi Ottó írása. "Ami leginkább megragadott a blogon az a következő mondat:

„A hetedik világ egy elidegenedés mentes, értelemmel és tudással teli világ, amely nem az anyagi javak hajszolására épül. A hetedik világ blog egy újratervezési javaslat.”

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/05/13/fenyvesi_otto_a_hetedik_vilagrol

 

képek:

http://www.occupybristoluk.org/working-group-proposal/

http://futureofeducationsummit.blogspot.hu/2012/06/teach-teamwork-to-students.html

Szólj hozzá