2013. júl 03.

"Hetedik világ" tartalom 1.0.1.

írta: Dr Domschitz Mátyás
"Hetedik világ" tartalom 1.0.1.

delfinek.jpegÚj bejegyzésekkel bővültek a rovatok.

Az idő során egy könyvnyire gyarapodott a blog, az áttekinthetőség érdekében hét rovatba szerkesztettem a szövegeket. Ezek:

  1. Holonikus életvezetés sorozat
  2. Vezetőknek, tudásmunkásoknak, akik gyakran el vannak havazva a bonyolult szervezeti viszonyok között. Kihívások a vezetés és  a HR előtt.
  3. Annak, aki gondolkodik sikerről, boldogságról, az élet értelméről. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás.
  4. Társadalmi reformereknek, hogy álmodjunk együtt egy igazságosabb társadalomról. Tudástársadalom és politika. 
  5. Annak aki szeret csodálkozni. Mástól kapott, megosztott csodák.
  6. Hogyan fejleszthetők a szervezetek és a vezetés?
  7. Hogyan növelhető a szervezetek intelligenciája?
  8. Reflexiók a "hetedik világ"-ról

Az üzleti szférában szerzett 20 éves tapasztalat azt mutatja, hogy a mai munkára leginkább tudások kombinációjaként érdemes tekintenünk. Ma a szervezetek akkor hatékonyak, ha tudnak emberközpontúan is együttműködni, mert a tudás, - a problémák megoldásához szükséges felkészültség - a személyiségekben van. Nem lehet hozzáférni e felkészültségekhez az ezt hordozó emberekkel való jó együttműködés nélkül. S az idő során azt vettük észre, hogy a tudáskombináció szakértőivé váltunk, és sok szervezetnek éppen erre van szüksége. A tudáskombináció a tudástársadalom jellemzője.

Gondolkodjunk együtt!

Írjon a blogon, vagy a facebook oldalon, vagy levélben az aquariakontakt@gmail.com  címen

1. Holonikus életvezetés

2 erő.jpgA sikerről szóló gondolkodás jellemző kérdése, hogy a siker mennyire múlik a gondolkodásunkon, s mennyire a környezeti feltételeken. A "sikerirodalom" elsősorban a gondolkodásmód változtatására irányul. A környezeti feltételeket nem lehet beiskolázni a tréningekre, változtatni a személy tud. Ám a legtöbben a fürdővízzel kiöntik a gyereket is, s a környezeti feltételekkel való számolás kimarad a könyvekből. Kimarad azért is, mert a környezetre való hivatkozás felment a cselekvés alól, s ez igazolja a nem cselekvést, s ez meg nem visz sikerre.

 http://hetedikvilag.blog.hu/2013/12/26/holonikus_eletvezetes_sorozat

2. Kihívások a vezetés és  HR előttchange.jpeg

Az, hogy a sikeres szervezetek tudás-intenzív szervezetek, egy sorkihívást állít a vezetésük elé.

Erről szólnak a "tudás-intenzív szervezetek és tudástársadalom" rovat írásai.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudas-intenziv_szervezetek_es_tudastarsadalom

3. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás

A tudástársadalomban az "autonóm felelős beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint a régebbi rendszerekben. Felértékelődik a proaktivitás jelensége. Egyszerre kell önállóan is és másokkal interakcióban is cselekedni.

teamwork.jpgA bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni.

A meeting galaxisban sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival, miközben betartja az intézményesült technikai-szervezeti folyamatok szabályait. Értéket jelent az önálló kezdeményező proaktív magatartás. … A követelmény az autonómia, a szaktudás, a proaktivitás valamiféle egyvelege. „A szervezet rájuk bízza a továbbiakat.” (Részlet a Typotex kiadónál hamarosan megjelenő könyvemből. „El vagyunk havazva. Hogyan birkóznak a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?)

A proaktivitásról, autonómiáról sikergondolkodásról szól egy sorozat.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/sorozat_a_sikergondolkodasrol_siker_renewal

4. Tudástársadalom és politika inequality.jpg

A tudástársdadalomnak vannak társadalmi és politikai feltételei. Erről szóló gondolatok vannak a "Tudástársadalom-politika" című rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudastarsadalom-politika

 beauty.jpeg4. Mástól kapott, megosztott csodák

Időnként annyira megtetszik egy mástól megosztott gondolat, hogy felteszem a blogra. Ezeket mutatom be az "Idegen tollak és csodák" rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/idegen_tollak_es_csodak

rubic.jpeg6. Módszerek a szervezetek és a vezetés fejlesztésére

A szervezetek és a vezetés rászorulnak a fejlesztő munkára. Többféle módszer van. Bemutatom azt a csokrot, amelyeket rendszeresen használunk a fejlesztésben. Itt:

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/kinek_kell_a_hetedik_vilag_szellemisege_es_modszertana

7. Hogyan fejleszthető a szervezetek intelligenciája

delfinek.jpeg

Ha tudásaink kölcsönös kombinációja helyett egyikünk tökéletesen meg(le)győzi a másikat a maga igazáról, s a többiek perspektívája nem érvényesül, rendszerünk butább marad. Lehet, hogy a győztes eredményesebb a társainál, de ezt az eredményt a lehetségesnél rosszabb – butább – szervezetben érte el. Ha rendszeresen ő nyer, a szervezet maximum olyan okos lehet, mint amennyire okos a nyertes egyedül. A szervezet butul. Ha a szervezetünknek van egy olyan versenytársa, amelyben a résztvevők kölcsönösen kombinálják tudásaikat, ez az egyéneknél okosabb szervezetet eredményez. Míg mi butulunk, a versenytárs okosodik. Pedig csak a kommunikációnk minősége különbözik. E szöveg a tudáskombináló kommunikáció szellemében íródott. Ez nem egy romantikus széplelkű igény, hanem kőkemény érdek. A szervezetek intelligenciája a tét.

http://hetedikvilag.blog.hu/9999/12/31/az_egyuttmukodo_kommunikacio_fejlesztese

8. Reflexió a hetedik világról

Fenyvesi Ottó írása. "Ami leginkább megragadott a blogon az a következő mondat:

„A hetedik világ egy elidegenedés mentes, értelemmel és tudással teli világ, amely nem az anyagi javak hajszolására épül. A hetedik világ blog egy újratervezési javaslat.”

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/05/13/fenyvesi_otto_a_hetedik_vilagrol

 képek:

http://www.occupybristoluk.org/working-group-proposal/

http://futureofeducationsummit.blogspot.hu/2012/06/teach-teamwork-to-students.html

Szólj hozzá

közösség munka kommunikáció együttműködés tudásmenedzsment siker értekezlet gondolkodás társadalom rendszer fejlődés menedzsment vezetés szervezet értelem csapatmunka csapatépítés vezető tudástársadalom szervezetfejlesztés problémamegoldás consulting konfliktuskezelés emberi erőforrás facilitátor tudásszervezet immateriális vagyon sikerlélektan Fenntartható fejlődés értekezletvezetés meetingvezetés kommunikatív racionalitás Tudástőke hálózati munka