2013. okt 05.

Az ellentmondás, mint innovációs forrás (2)

írta: Dr Domschitz Mátyás
Az ellentmondás, mint innovációs forrás (2)

Ellentmondás aközött, ami van, és aminek szerintünk „lennie kellene"

ellentmondás.bmpA valóságtól való eltérés nem más, mint ellentmondás aközött, ami van, és aminek a korábbi elképzelések szerint „lennie kellene”, illetve ami szerintünk van, és ami a többség véleménye szerint létezik. Ennek ellenére az eltérés is az újítási lehetőség egyik forrása, egy mélyebben fekvő „törésvonalról” tudósít.

Az eltéréseket csak a bennfentesek láthatják meg, de ők hajlamosak elmenni mellette, hiszen azt mondják, hogy „mindig is így volt”.

lapos Föld.jpgMivel a középkori tengerészek sokáig azt gondolták, hogy a Föld lapos, s (ezért) nincs is értelme Európából nyugatnak hajózni, nem is tették, s nem is bizonyosodott be az ellenkezője, amíg Kolumbusz meg nem próbálta.

Az ellentmondásos jelenségeknek több fajtája lehet

  • Az iparág gazdasági realitásainak ellentmondásai.(pl. termék iránti igény nő →nyereség csökken.)

Példa erre a hajózás fejlődése a huszadik század közepén. A hajózás fejlesztése sokáig a hajók fejlesztését jelentette, s egyre nagyobb, erősebb, gyorsabb hajókat építettek. Így a hajók gyorsan értek a kikötőkbe, a rengeteg áruval, ahol egyre több árut kellett ki és berakodni a hajókba. S ez az állásidő a hajótársaságoknak veszteséges idő volt. A még gyorsabb nagyobb hajók tovább növelték ezt a veszteséget.

konténer.jpgEzt az ellentmondást oldotta fel az a gondolat, hogy a rakodást nem a hajókban kell elvégezni, hanem a szárazföldön. Erre alapozott a konténeres szállítás kialakítása, majd a konténerhajók építése. Ezzel a kikötőben való állásidő jelentősen lecsökkent.

„A legnagyobb innovációs lehetőségek rendszerint a kisméretű és igen specializált új vállalkozás, folyamat, szolgáltatás kezében vannak. Az újító, aki hajlandó kiaknázni az ellentmondásokban rejlő lehetőségeket, jó időre egyedül marad, míg a már meglévő üzletágak és szállítók is ráébrednek arra, hogy új és veszélyes versenytársuk született. Annyira el vannak foglalva ugyanis azzal, hogy megtalálják a növekvő megrendelések és a csökkenő eredmények közötti kapcsolatot, hogy észre sem veszik: valaki mást kezdett el csinálni - valami olyat, ami eredményt hoz és kiaknázza a növekvő igényeket.”

  • Az iparágon belül jelentkező valóság és az arra vonatkozó feltételezések közötti eltérés. Ha az ágazat dolgozói mást látnak, mint a valóság, az esélyt ad annak, aki valóságot lát. (pl. hajóra pakolás)
  • Az iparág által megtett erőfeszítések és a vevők értékítéletének, elvárásainak eltérő volta. (Ilyen volt az előző posztban bemutatott amerikai házépítő példa.)
  • Az eljárás logikájának, ritmusának belső ellentmondása. „Az ötvenes évek végén az egyik gyógyszergyár képviselője elhatározta, hogy saját vállakózást indít. Keresett hát magának az orvosi gyakorlaton belül egy kritikus műveletet meg is találta, s ennek megkönnyítésére dolgozott ki eljárást.

Ha a partnereink nem úgy viselkednek,ahogy azt, mi elvárjuk, ne Őket próbáljuk megváltoztatni.

Forrás Peter F. Drucker: Innováció és Vállalkozás az elméletben és a gyakorlatban. Park könyvkiadó Budapest, 1993.

Kép:

http://kepeskeresztenyseg.blog.hu/2010/03/04/philastrius_es_a_lapos_fold

http://www.tranzitonline.eu/cikkek/dachser-a-linescape-hajozasi-menetrendek-mellett-dontott

Szólj hozzá

innováció fejlesztés fejlődés kreativitás