2014. feb 07.

Hetedik világ tartalom 1.0.2.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Hetedik világ tartalom 1.0.2.

olvasószoba.jpg

Sorozatok a "Hetedik világon, vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

Az idő során egy könyvnyire gyarapodott a blog, az áttekinthetőség érdekében kilenc rovatba szerkesztettem a szövegeket. Ezek:

  1. Holonikus életvezetés sorozat
  2. Kihívások a vezetés és  a HR előtt. Vezetőknek és elfoglalt tudásmunkásoknak, akik gyakran el vannak havazva a bonyolult szervezeti viszonyok között.
  3. Egyre többet meetingelünk - jobb ha tudjuk mit csinálunk. Kommunikációs alapozók.
  4. Annak, aki gondolkodik sikerről, boldogságról, az élet értelméről. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás.
  5. Társadalmi reformereknek, hogy álmodjunk együtt egy igazságosabb társadalomról. Tudástársadalom és politika. 
  6. Annak aki szeret csodálkozni. Mástól kapott, megosztott csodák.
  7. Hogyan fejleszthetők a szervezetek és a vezetés?
  8. Hogyan növelhető a szervezetek intelligenciája?
  9. Reflexiók a "hetedik világ"-ról

Gondolkodjunk együtt!Írjon a blogon, vagy a facebook oldalon, vagy levélben az aquariakontakt@gmail.com  címen.

1. Holonikus életvezetés

2 erő.jpgA sikerről szóló gondolkodás jellemző kérdése, hogy a siker mennyire múlik a gondolkodásunkon, s mennyire a környezeti feltételeken. A "sikerirodalom" elsősorban a gondolkodásmód változtatására irányul. A környezeti feltételeket nem lehet beiskolázni a tréningekre, változtatni a személy tud. Ám a legtöbben a fürdővízzel kiöntik a gyereket is, s a környezeti feltételekkel való számolás kimarad a könyvekből. Kimarad azért is, mert a környezetre való hivatkozás felment a cselekvés alól, s ez igazolja a nem cselekvést, s ez meg nem visz sikerre.

 http://hetedikvilag.blog.hu/2013/12/26/holonikus_eletvezetes_sorozat

2. Kihívások a vezetés és  HR előttchange.jpeg

Az, hogy a sikeres szervezetek tudás-intenzív szervezetek, egy sorkihívást állít a vezetésük elé.

Erről szólnak a "tudás-intenzív szervezetek és tudástársadalom" rovat írásai.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudas-intenziv_szervezetek_es_tudastarsadalom

3. Egyre többet meetingelünk - jobb ha tudjuk mit csinálunk. Kommunikációs alapozók

A vezetői munka leginkább gondolkodás és kommunikáció. A kommunikációról mégis egy olyan modell szerint gondolkodnak a vezetők, ami alig felel meg annak, ami ilyenkor történik. Az uralkodó modellből kimarad egy csomó tétel, ami nélkül nincs kommunikáció. Több sorozatban járjunk utána mi történik, amikor kommunikálunk! Kommunikációs alapozó. http://hetedikvilag.blog.hu/admin/post/edit/5803484

4. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás

A tudástársadalomban az "autonóm felelős beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint a régebbi rendszerekben. Felértékelődik a proaktivitás jelensége. Egyszerre kell önállóan is és másokkal interakcióban is cselekedni.

teamwork.jpgA bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni.

A meeting galaxisban sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival, miközben betartja az intézményesült technikai-szervezeti folyamatok szabályait. Értéket jelent az önálló kezdeményező proaktív magatartás. … A követelmény az autonómia, a szaktudás, a proaktivitás valamiféle egyvelege. „A szervezet rájuk bízza a továbbiakat.” (Részlet a Typotex kiadónál hamarosan megjelenő könyvemből. „El vagyunk havazva. Hogyan birkóznak a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?)

A proaktivitásról, autonómiáról sikergondolkodásról szól egy sorozat.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/sorozat_a_sikergondolkodasrol_siker_renewal

5. Tudástársadalom és politika inequality.jpg

A tudástársdadalomnak vannak társadalmi és politikai feltételei. Erről szóló gondolatok vannak a "Tudástársadalom-politika" című rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudastarsadalom-politika

 beauty.jpeg6. Mástól kapott, megosztott csodák

Időnként annyira megtetszik egy mástól megosztott gondolat, hogy felteszem a blogra. Ezeket mutatom be az "Idegen tollak és csodák" rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/idegen_tollak_es_csodak

rubic.jpeg7. Módszerek a szervezetek és a vezetés fejlesztésére

A szervezetek és a vezetés rászorulnak a fejlesztő munkára. Többféle módszer van. Bemutatom azt a csokrot, amelyeket rendszeresen használunk a fejlesztésben. 

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/03/08/kinek_kell_a_hetedik_vilag_szellemisege_es_modszertana

8. Hogyan fejleszthető a szervezetek intelligenciája

delfinek.jpeg

Ha tudásaink kölcsönös kombinációja helyett egyikünk tökéletesen meg(le)győzi a másikat a maga igazáról, s a többiek perspektívája nem érvényesül, rendszerünk butább marad. Lehet, hogy a győztes eredményesebb a társainál, de ezt az eredményt a lehetségesnél rosszabb – butább – szervezetben érte el. Ha rendszeresen ő nyer, a szervezet maximum olyan okos lehet, mint amennyire okos a nyertes egyedül. A szervezet butul. Ha a szervezetünknek van egy olyan versenytársa, amelyben a résztvevők kölcsönösen kombinálják tudásaikat, ez az egyéneknél okosabb szervezetet eredményez. Míg mi butulunk, a versenytárs okosodik. Pedig csak a kommunikációnk minősége különbözik. E szöveg a tudáskombináló kommunikáció szellemében íródott. Ez nem egy romantikus széplelkű igény, hanem kőkemény érdek. A szervezetek intelligenciája a tét.

http://hetedikvilag.blog.hu/9999/12/31/az_egyuttmukodo_kommunikacio_fejlesztese

9. Reflexió a hetedik világról

Fenyvesi Ottó írása. "Ami leginkább megragadott a blogon az a következő mondat:

„A hetedik világ egy elidegenedés mentes, értelemmel és tudással teli világ, amely nem az anyagi javak hajszolására épül. A hetedik világ blog egy újratervezési javaslat.”

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/05/13/fenyvesi_otto_a_hetedik_vilagrol

Sorozatok a "Hetedik világon, vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

Képek:

http://www.litkicks.com/ReadingRoom#.UvSsOLRrWZQ

http://www.occupybristoluk.org/working-group-proposal/

http://futureofeducationsummit.blogspot.hu/2012/06/teach-teamwork-to-students.html

Szólj hozzá

kommunikáció együttműködés tudásmenedzsment vita siker értekezlet gondolkodás boldogság tanulásmódszertan életvezetés bölcselet menedzsment tőke megbeszélés kreativitás értelem csapatmunka coaching csapatépítés vezető információs társadalom tudástársadalom szervezetfejlesztés problémamegoldás consulting konfliktuskezelés facilitátor tudásszervezet sikerlélektan balanced life értekezletvezetés meetingvezetés vitavezetés kommunikatív racionalitás Tudástőke balanced work life