2013. dec 26.

Holonikus életvezetés sorozat

írta: Dr Domschitz Mátyás
Holonikus életvezetés sorozat

1. Holonikus életvezetés

30-start-doing-for-yourself.jpg1. Kezünkben van e még a sorsunk?

A sikerről szóló gondolkodás jellemző kérdése, hogy a siker mennyire múlik a gondolkodásunkon, s mennyire a környezeti feltételeken. A "sikerirodalom" elsősorban a gondolkodásmód változtatására irányul. A környezeti feltételeket nem lehet beiskolázni a tréningekre, változtatni a személy tud. Ám a legtöbben a fürdővízzel kiöntik a gyereket is, s a környezeti feltételekkel való számolás kimarad a könyvekből. Kimarad azért is, mert a környezetre való hivatkozás felment a cselekvés alól, s ez igazolja a nem cselekvést, s ez meg nem visz sikerre.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/12/06/kezunkben_van_e_meg_a_sorsunk_holonikus_eletvezetes

 2. Az élet egészére kiterjedő siker. Egy holonikus siker modell4 erő.png

Hogy mi a siker, arra ahányan vagyunk annyi félét mondhatunk. Ami az egyikünk számára siker az a másikunk számára lehet jelentéktelen apróság, vagy éppen hogy kudarc. Divatja van a Work–life balance modellnek, amelyben a munka és a magánélet egységét keresik. Egységet keresünk most is.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/10/31/het_ero_a_sikerhez

intuition.jpg

 3. Kezdd így az életed javítását!

 "Keress egy magányos csendes időszakot a napjaidban, vegyél elő egy füzetet és egy tollat, majd körülbelül 20 - 30 percen keresztül írj le mindent, ami megfordul a fejedben." http://hetedikvilag.blog.hu/admin/post/edit/5686406

4. A holon. „egyidejűleg egész, - amely részeket tartalmaz – és rész, amely alkotóeleme egy másik egységnek” http://hetedikvilag.blog.hu/2014/01/04/a_holon

5. Egyszerre látod az egészet és a részeket - holonikus életvezetés gyakorlat

http://hetedikvilag.blog.hu/2014/01/30/egyszerre_latod_az_egeszet_es_a_reszeket_holonikus_eletvezetes_gyakorlat

6. A környezet is választható

A sikerről szóló gondolkodás egyik fontos dilemmája, hogy a környezet, az erőfeszítéseink, a szerencse vagy a tehetségünk határozza meg a sikereinket. Mindegyiknek van szerepe abban, hogy elérjük-e egy-egy célunkat, vagy sem. Van, hogy a környezet segít, de van, hogy visszahúz, van, hogy szerencsénk van, vagy hogy balszerencsénk, valamihez vagy van tehetségünk, vagy nincs. Ezek adottak, s első ránézésre nem múlnak rajtunk.

Van egy köztük, ami rajtunk múlik, ami használja, dinamizálja a többit: a saját cselekvésünk.

http://hetedikvilag.blog.hu/2014/02/26/nem_onzoseg_kilepni_a_szarbol_feldmar_andras 

telj.JPG7. A motivált cselekvés

A teljesítménymotivációs kutatások sok tényezőjét feltárták annak, hogy mitől függ, hogy motiváltak vagyunk-e cselekedni. Ezen az ábrán mutatom be a legfontosabb tényezőket.

Abban hogy motiváltak vagyunk-e egy szituációban a cselekvésre  az ábra mindegyik tényezője szerepet játszik. Mindegyikről írok később részletesebben, most alakítsunk ki egy átfogó képet.

 

8. Életvezetési alapelvek

4 erő.png

Hét fő területen kell fejlődnünk, ha teljes életet akarunk élni

  •  dolgozni kell a külső világban elért sikereken, de figyelni kell a belső fejlődésünkre is,
  • fejleszteni kell önmagunkat, s fejleszteni kell a kapcsolatainkat is.

 E követelményeket rendszerezzük egységbe, amelyben leírjuk, hogy mely területeken kell eredményesnek lennünk, hogy teljes életet éljünk.

Sorozatok a "Hetedik világon,vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

 

 

Szólj hozzá

közösség siker racionalitás énkép boldogság életmód fejlesztés fejlődés életvezetés kreativitás értékek coaching life coaching önmegvalósítás érzelmi intelligencia pozitív pszichológia motiválás emberi erőforrás proaktivitás logoterápia sikerlélektan balanced work life