2014. ápr 17.

Az értelem ellenségei. A polisz ügyei 7.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Az értelem ellenségei. A polisz ügyei 7.

Stalin Cult.jpg"- Tán még az áramot is ráengedné. - Esküszöm megtenném! - üvölti vicsorogva a Tizenkét dühös ember című filmben az esküdtszék egyik tagja, miközben egy vádlott fiúról el kellene dönteniük, hogy bűnös vagy ártatlan. Politikai közbeszédünk sok szereplője hasonlít az esküdtre. Kiveszni látszik a racionális közéleti diskurzus, a helyén áldozatát kereső indulat van. A jelenség patologikus." 

Sorozatok a "Hetedik világon,vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

A mai magyar politikában nagy erők dolgoznak azon, hogy a józan közéleti diskurzus nyelvét elvegyék tőlünk. Vannak értelem alatti állapotaink, s ezeket elő tudja hívni a politikai kommunikáció. Ezek regresszív (fejletlenebb) állapotok, ahol a tudatunk beszűkül, s elveszti a felelős, mérlegelő szabadságát. S helyén automatikus, bio-pszichés-és szocio programok, "törzsi gondolkodás" bukkannak fel. A politikai széleken előszeretettel élnek és visszaélnek ezzel. A politikai közép képes ezeket kordában tartani. A politikában nemcsak pártok és ideológiák küzdelme folyik, hanem e küzdelmeket átszövi a felelősségért, az értelemért folyó harc is. A közép politikája és a "normális" Magyarország itt most hasonlót jelent.

Parlament_Budapest3_0.jpgA racionális közéleti beszéd ideája az lenne, hogy a közélet beszéd-beszélgetés és például az Országgyűlés munkája, az lenne, hogy "jó" törvényeket hozzon. Ez a "jó" fejezze ki a politikailag osztott választópolgárok akaratát. A konzervatív, baloldali, liberális, ökológiai és más erők, képviselve választóikat, vitatkozzanak, kössenek kompromisszumokat, s egyenlítsék ki egymás elfogultságait. Legyenek a "haza bölcsei", és társadalmi és jogi egyenlőséget, vállalkozó szellemet, nemzetet, megtartó hagyományt, a természet, a jövendő nemzedékek érdekeit képviselve úgy dolgozzanak, hogy vitáikkal, egészítsék ki egymás - "rész" (part) - elfogultságait. Tudásukat, értékeiket "kombinálják". S nekünk, részrehajló választópolgároknak, közéleti diskurzusainkban szintén ez lenne a "munkánk".

E "munka" helyett irracionális viták, "ekézések, "komcsizások", "nácizások", "ballibsizések" rejtett cigányozások és zsidózások uralták el a közéleti beszédet. S ez patologikus.

Írtam erről 2009-ben a Népszabadságban. Aktuális 24 éve. Köztársaságunk közéleti anyanyelvvé válik. S olyan lett a Köztársaság, mint a nyelve. Itt a szöveg.

Képek

http://www.southalabama.edu/history/faculty/faust/102%20lec%20outlines.htm

http://www.transatlanticacademy.org/node?pag

 

Szólj hozzá

politika demokrácia hatalom értelem regresszió politikai közép