2014. jún 06.

Miért kopasz a francia király? A kommunikáció láttatás 2.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Miért kopasz a francia király? A kommunikáció láttatás 2.

Selmeczi.jpg

A „Milyen feladatot vállalt magára Bajnai az ország lejáratása érdekében” kérdés olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy "Miért kopasz Franciaország jelenlegi  királya."

Bajnai a vállán viszi a titkos feladatokat

"A Fidesz választ vár arra, hogy Bajnai Gordon „milyen feladatot vállalt magára az ország lejáratása érdekében” a Bilderberg-találkozón – közölte a kormánypárt szóvivője. Selmeczi Gabriella szerint „a világ leggazdagabb bankárjainak és multimilliárdosoknak” a találkozójára nem véletlenül az Együtt–PM vezetőjét hívták meg Magyarországról, tudták ugyanis, kire számíthatnak „a magyar érdekek elárulásában”. Az MNO írása itt olvasható.

Nagyítsuk ki ezt a kérdést:

„milyen feladatot vállalt magára az ország lejáratása érdekében”

  • Ezt a szöveget úgy értem én meg, hogy elképzelem Bajnai Gordont aki valami feladatot visz a VÁLL-án, de ez a feladat láthatatlan, (mert Bajnai nem árulja el), ezért Selmeczi Gabriella (aki látja a Bajnai vállán a feladatokat, de nem elég tisztán) rákérdez, hogy milyenek ezek.
  • Azt is "megtudjuk" a kérdésből, hogy ezek a láthatatlan feladatok a "a magyar érdekek elárulásához"  tartoznak. Ezt a képet már nem tudom leírni, mert Bajnait nem tudom ilyennek elKÉPzelni, de a "magyar érdekek elárulása" formulára nekem FIDESZ vezetők csoportja ugrik be, köztük van Selmeczi Gabriella - persze nem úgy hogy ők az árulók, hanem, hogy azokra  szokták   ezt mondani, ami az Ő érdekeiket sérti. Itt befogadóként másként értelmeztem a "kérdés" üzenetét.

A kérdés arra kérdez rá, hogy milyet vállalt Bajnai Gordon, miközben a kérdésben kettőt mindjárt állít is

  • azt állítja rejtetten, hogy vállalt feladatot
  • s olyat vállalt, ami a magyar érdekek elárulását jelenti

De ezeket az állításokat nem vállalja nyíltan, hanem beledugja a kérdésbe. S mivel "nem állítja", nem is kell bebizonyítani.

A kérdés logikai szerkezete hasonló a híres logikai problémához, amely szerint állíthatjuk, hogy

"Franciaország jelenlegi királya kopasz"

  • Ha a kérdésre azt válaszolom, hogy nem igaz, akkor hamis a válaszom,
  • s ha azt, hogy igaz, akkor is hamis a válaszom.

Nem találjuk az illetőt sem a kopasz, sem a nem kopasz személyek halmazában. A kérdésbe rejtett egzisztenciális feltételnek (hogy létezik ilyen) nem felel meg. Mert nincs Franciaországnak királya.

Ebből persze nem tudjuk, hogy Bajnai kapott e feladatot, de azt igen, hogy Selmeczi Gabriella a kérdésében olyat állít, (elrejtve), amit nem bizonyít.

Aki az evvel kapcsolatos logikai irodalmat tanulmányozná, az írja a be a "Franciaország jelenlegi királya kopasz" kifejezést a google-ba, s sok szöveget fog találni.

Mi most térjünk vissza Selmeczi Gabriellához. Nem tudom, hogy feltételezhetjük-e róla, hogy elmélyedt ilyen logikai rejtvényekben, de azt talán igen, hogy mögötte professzionális kommunikátorok dolgoznak. Akikről viszont azt feltételezem, hogy nem követnek el ilyen logikai hibákat. S ha igaz, hogy nem hibáztak, akkor hibátlanul dolgoztak.

Erősítettek egy "hazaáruló" Bajnai képet, azok fejében, akik ilyen képet szeretnének róla látni, de ezt nem lehet se cáfolni, se igazolni.

E kommunikációra nem az igazság kritériumai az érvényesek, hanem az eredményességé. Sikerül e eredményesen (hamisan is akár) befolyásolni embereket.

A hamis befolyásolásnak van neve: manipuláció.

Kép

http://hir.ma/cimke/selmeczi-gabriella

 

 

 

Szólj hozzá

politika kommunikáció manipuláció