2014. nov 02.

"Idomított csókák helyett kezdeményező emberek ..."

írta: Dr Domschitz Mátyás
"Idomított csókák helyett kezdeményező emberek ..."

Ez a sorozat neked szól

  • ha szereted a magas teljesítményt, a pörgést, s szeretnéd, ha kollégáid és beosztottjaid is ilyenek lennének;
  • ha olyan szervezetben vagy vezető, ahol  a vezetőknek, beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint korábban;
  • ahol a bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni;
  • ha időnként "el vagy havazva"

Ha így van, akkor fontos neked a pozitív gondolkodás. Nézzük, mi ez!

A siker útja

nyuszi_1.jpegNyuszi és a fűnyíró
Nyuszika kertjében megnőtt a fű, gondolta, le kéne vágni. Eszébe jut, hogy a farkasnak van fűnyírója, hát elkéri. Elindul, s eszébe jut: lehet, hogy a farkas nem adja. Megy tovább, s gondolkodik:
- „Hát ez a farkas nem egy jószívű állat, és lehet, hogy nem adja.”
 Ballag tovább, s egyre mérgesebb.  
- „Azért, nem szörnyű, hogy ez a farkas, még arra sem képes, hogy ezt az ócska kis fűnyírót kölcsönadja?”
 Megy, megy, míg megérkezik a farkas házához, ott nagy levegőt vesz, hogy elkérje a fűnyírót, majd azt kiáltja:
- „Tudod mit, farkas? Tartsd meg a fűnyíródat!”
 És mérgesen hazaszalad.
Mindegyikünkben van egy ilyen nyuszika, aki gyönyörűen ki tudja színezni, hogy hogyan nem fog sikerülni. S gyakran igaza is lesz: úgy történik, ahogy elképzelte.
 
pozitiv gondolkodás.jpegA sikeres emberekkel is ez történik. Sokszor az következik be, amit elképzelnek. Ám egy apróságban eltérnek nyuszikától: azt képzelik el, hogy hogyan fog sikerülni! Ez a sikeresekre jellemző pozitív gondolkodás. Mindegyik cselekvés előtti képzelődés: tréning. Annak a tréningje, ahogy viselkedni fogunk a bekövetkező helyzetben. Van, aki a kudarcot, s van, aki a sikert gyakorolja gondolatban.
 -  Jó, jó - mondhatja nyuszika -, de ez itt egy magyar erdő, és ez itt nem Amerika. Ez egy magyar farkas, és ez igazán egy ronda állat, és mi van, ha tényleg nem adja oda a fűnyírót?
Lehet ez igaz, lehet, hogy nem adja. Ám, ha elkéri a fűnyírót, akkor két eset lehetséges: a farkas vagy adja, vagy nem adja. De ha nem kéri el a fűnyírót, csak egy eset lehetséges: nem lesz fűnyírója.
 
Ami rajtunk múlik
A sikeresek azzal foglalkoznak, amiben jók, és azzal, ami rajtuk múlik. Erre koncentrálva gondolnak magukra is, ezért azt gondolhatják, hogy jók a dolgaikban. S mivel ezt gondolják, olyan célokat tűznek ki, amelyeket sokszor sikerül elérni és ismét sikeresebbnek gondolhatják magukat. Ez egy önmagát erősítő sikeres körré szerveződik. Mert nemcsak viselkedésünk eredménye alapján gondoljuk magunkat valamilyennek, hanem ez fordítva is igaz: amilyennek gondoljuk magunkat, lehetőségeinket, olyan cselekvést választunk. Ha gyengének gondoljuk magunkat, akkor olyan helyzeteket keresünk, amelyekben csak gyengén kell teljesíteni, s így is teljesítünk. Nagyjából az válik igazzá, ahogyan gondolunk magunkra.
merj nagyot álmodni.jpg
Gyakorlat
   1. A sikeresekhez hasonlóan érdemes egy listát írni azokról a dolgokról, amelyekben jók vagyunk, sikeresek voltunk, tehetségesek vagyunk. Ezután, ha magunkra gondolunk, ezzel gondoljuk el magunkat. Erre lehet sikereket alapozni.
   2. Szokjuk meg, hogy arra koncentráljunk, ami rajtunk múlik. Ezt úgy is lehet gyakorolni, hogy esténként előre írásban megtervezzük a következő napot, célokat tűzünk ki, olyanokat, amelyek bekövetkezése kizárólag rajtunk múlik. Sok sikert!
 

A következő részből: 

"1995-ben - közel a rendszerváltás után, optimistán - írtam az Új Pedagógiai szemlében egy sorozatot a siker lélektanáról, taníthatóságáról. A szövegek szellemisége szerint a sorsunk a mi kezünkben van. Az életünket irányítjuk, s hogy hogyan, az döntően azon múlik, hogy hogyan gondolkodunk. Eltelt 19 év, s a világ jelentősen megváltozott. Itt az ideje, hogy a szövegekben végig gondoljam, hogy a sikerről való gondolkodásomon kell-e változtatni. Kezünkben van e még a sorsunk?

Kéred az ingyenes folytatást?

Kattints ide:

Kép
http://www.petdoctors.co.uk/pet-advice/pet-care-for-kids/caring-for-your-rabbit/
http://therealkenpatterson.com/2011/07/the-proactive-marriage-change-beginning-with-you/
http://kickofjoy.com/power-positive-thinking/

 

Szólj hozzá