2015. sze 05.

Ha ordítasz, nem fogod megérteni. A szolidaritás termelőerő

írta: Dr Domschitz Mátyás
Ha ordítasz, nem fogod megérteni. A szolidaritás termelőerő

solidarity_1.jpgErősebb az a közösség, ahol az emberek bízhatnak abban, hogy számíthatnak a másikra. Számíthatnak a másik együttműködésére, segítségére, emberségére. Erős az amelyben van szolidaritás. Lássunk egy példát.

Van egy közösségben A, B, C és D személy. Mindegyiknek van valamilyen probléma megoldásához szükséges tudása. Az általuk megoldható problémák: Am: „A” által, Bm: „B” által, Cm: „C” által, és Dm: „D” által megoldható probléma. Az összesen megoldható probléma: Am + Bm + Cm + Dm. Egy táblázatban így ábrázolhatjuk. (a táblázat később lesz fontos)

 

A

B

C

D

A

Am

 

 

 

B

 

Bm

 

 

C

 

 

Cm

 

D

 

 

 

Dm

Ha azt gondolják, hogy segítenek egymásnak, akkor együttműködve több problémát tudnak megoldani. Az együttműködés – a másik segítése - áldozatot jelent a segítőtől. Mondhatjuk veszteséget szenved. De ha mégis segítenek egymásnak:

  • „A” által megoldható problémák kiegészülnek olyan problémáival, amelyekhez felhasználhatja „B”, „C” és „D” felkészültségeit. Jelöljük ezeket így: Amb („A” megoldható problémája „B” segítségével), Amc („A” megoldható problémája „C” segítségével, és Amd („A” megoldható problémája „D” segítségével)
  • „B” által megoldható problémák kiegészülnek Bma, Bmc és Bmd problémákkal
  • „C” által megoldható problémák kiegészülnek Cma, Cmb és Cmd problémákkal
  • „D” által megoldható problémák kiegészülnek Dma, Dmb és Dmc problémákkal.

Az összesen megoldható probléma: Am + Bm + Cm + Dm + Amb + Amc + Amd + Bma + Bmc + Bmd + Cma + Cmb + Cmd + Dma + Dmb + Dmc. Így ábrázolhatjuk:

 

A   segítségével

B segítségével

C segítségével

D segítségével

által megoldott problémák

Am

Amb

Amc

Amd

által megoldott problémák

Bma

Bm

Bmc

Bmd

C által megoldott problémák

Cma

Cmb

Cm

Cmd

D által megoldott problémák

Dma

Dmb

Dmc

Dm

Megnőtt a megoldható problémák mennyisége, pedig mindehhez nem kellett beruházni új felkészültségekbe. Nincs több kiadás, „csak” annyi a változás oka, hogy megosztják az erőforrásaikat, felkészültségeiket. A különbség – a szolidaritás, a bizalom abban, hogy segítenek egymásnak.

kampany.jpgEzt a bizalmat le lehet építeni. Nem kell messze menni példákért. Itt a menekült ellenes kampány. A magyarok egy részénél sikert aratott, és ellenségesek lettek a menekültekkel, és a menekültekkel szolidáris magyarokkal. Néhányan már tűzparancsra várnak, már ölnének menekülteket. És a velük szolidáris magyarokat. (bár kerülik a „menekült" szót, bevándorlókat mondanak). Itt egy példa a sok közül.

És ekkor a magyarok elkezdenek félni egymástól. És a menekültek a magyaroktól.

Lecsökken a szolidaritás, már nem gondolják, hogy támaszkodhatnak egymásra. Azt gondolják, csak magukra támaszkodhatnak. És az egymás támogatásával megoldható problémák megoldatlanok maradnak. Táblázatban áthúztam a bizalom esetén megoldható problémákat.

 

A

segítségével

B

segítségével

C

segítségével

D

segítségével

által ismert problémák

Am

Amb

Amc

Amd

B által ismert problémák

Bma

Bm

Bmc

Bmd

C által ismert problémák

Cma

Cmb

Cm

Cmd

által ismert problémák

Dma

Dmb

Dmc

Dm

Mi történt Magyarországon?

Látható, hogy a kormány és az üvöltő gyűlölködők hogyan rombolják a szolidaritást és a magyar társadalom szövetét. Még kevésbé működünk együtt, még inkább visszahúzódunk a közös szférából. A menekülteket és a szolidaritást vállalókat fenyegetik. A szolidaritást hazaárulásnak nevezik. Hogy védjék a magyarokat. Az már rég politikai döntés kérdése, hogy éppen kit tekintenek "nem magyarnak" És visszafejlődtünk a társadalmi termelő erőkben. (Nincs rá büntetőjogi tétel.)

Mi történt Németországban és Ausztriában?

Az állam vezetői és a civilek szolidaritásról beszélnek. Az állam élen jár a szolidáris megoldásokban. Áldozatot vállal. Ez teher. Ám ezzel megerősíti a polgáraiban a bizalmat, továbbra is számíthatnak az államukra, és egymásra. S hosszabb távon, a nagyobb bizalmi fokon több együttműködést igénylő problémát fognak megoldani. Előbbre léptek a termelő erőkben.global_solidarity.png

Holnapután még messzebb lesznek tőlünk.

Európai Unió és globális szinten

Európai Uniós és globális szinten is értelmezhető a példa.  A, B, C, és D lehetnek országok is, és a probléma amivel szembetalálkoztunk nem oldható meg az országok együttműködése, bizalma nélkül. A körülöttünk lévő bizalomfok itt is csökkent.

A szolidaritás termelőerő

lehet rombolni, és lehet ébren tartani

 

Utóirat: A civilek miközben támogatják a menekülteket, ugyanakkor az erősebb Magyarországot is építik.

Kép

  • https://occupyspi.wordpress.com/page/2/
  • http://hvg.hu/itthon/20150610_Felmondott_egy_dolgozo_a_menekultellenes
  • http://www.ctunet.com/blog/solidarity-from-around-the-country-and-world
Szólj hozzá

közösség politika együttműködés világ konfliktuskezelés immateriális vagyon kooperatív vezetés