2015. dec 08.

A figyelmi fókuszok evolúciója

írta: Dr Domschitz Mátyás
A figyelmi fókuszok evolúciója

Bevezetés a tudástársadalomba 3.

triád.jpg

Az előző szövegben bemutattam, ahogy a nyelv által a figyelmünket közösen fókuszáljuk valamilyen valóság szeletre.

Ha tudták mondani, hogy nézd ez a kő, majd azt is, hogy ez a balta kő, majd azt is hogy érc ... Ez a differenciálódó figyelem kiterjedt az igékre  is. És kiterjedt a helyes és helytelen alakzatokra formákra, cselekvésekre. Ez lehetővé tette  környezetük egyre finomabb megismerését és manipulálását.

  • A jobb cselekvés jobb eszközkészítést,
  • a jó és rossz megkülönböztetése jobb technológiát és jobb együttműködést és jobb társadalmi szervezetet jelentett.

Ettől kezdve az emberi evolúció kulturális evolúció is. . A szelekció a tudásokat,a tudásokkal rendelkező csoportok versengését is jelentette.

A felszaporodott tudás, nem fér el egy emberben, de nem baj, mert van munkamegosztás. (ezt mutatja az első szövegben a focis példa)  

Mindegyikünk számára a többiek felkészültségeket hordozók. 

Munkamegosztás

munkamegosztás.jpgA munkamegosztásban a résztvevők  egymástól különböző állapotokat vesznek fel. (jobbszélső, középcsatár) Ez több felkészültséget tesz lehetővé. A csoport „egész” felkészültségét a csoport hordozza, de nem úgy, hogy minden tagja ugyanúgy részesedik belőle. Én hajtom a vadat, s te lövöd le. Én játszom a basszust, s te a szólót. 

A személyek megosztott tudása új probléma-megoldási lehetőségeket teremtett. Amelyek lehettek sikeresek és kudarcosak, s érvényes lehetett rájuk a szelekció. De az embereknek már nem kell szelektálódni, elég, ha felkészültségeiket cserélik ki jobbakra.
A „vadászok veletek” szereplői segítségével kialakult a „vadászat” több személy által hordozott tudása. A „kovácsolok apával” cselekvések sorozatából kialakul a „kovácsolás” tudása és így tovább. Ezek a tudások túlélik a személyeket, mert a tudás a csoportban van.

Így kialakultak új és új csoportok, szakmák, szervezetek, nemzetek, nemzetek közötti szerződések, és  ezek rendszere, államközösségek). S kialakult az emberiség globális társadalma.

America's Future.jpg

Az ilyen felkészültségek az egyes személyek szempontjából külső objektív státusra tettek szert. A  modrn társadalmakban a kommunikáció intézményei lehetnek ilyen kollektív problémamegoldó komplexek, mint például a modern társadalom fontosabb alrendszerei, amelyek a társadalom egy-egy területén található problémamegoldásokra specializálódtak, ilyenek például a jog, a gazdaság, egészségügy, a művészet, de ilyennek tekinthető minden szervezet is, amely valamilyen speciális probléma megoldására specializálódott felkészültségeket hordoz.

Folytatás következik.

Sorozatok a "Hetedik világon, vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

Felhasznált irodalom

elhavazva.jpga szöveg kis változtatással megfelel az "El vagyunk  havazva című könyvem egy részletének. ("El vagyunk  havazva. Hogyan birkóznak meg a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában? Typotex. 2013.) http://www.typotex.hu/konyv/domschitz_matyas_el_vagyunk_havazva

Képek:

http://hdwallpaper2013.com/football/david-villa-football-players-hd-wallpaper.html

http://www.redbubble.com/people/andyjones/works/1517492-division-of-labour-soajo-parque-nacional-da-peneda-geres-portugal

http://www.racelies.com/2013/07/inside-brotha-frees-dreams-america-will.html

 

Szólj hozzá

együttműködés tudásmenedzsment tudás tudástársadalom emberi erőforrás tudásszervezet