2016. aug 27.

Az új munka készségei és az oktatás előtt álló kihívások.1. Önálló tanulás

írta: Dr Domschitz Mátyás
Az új munka készségei és az oktatás előtt álló kihívások.1. Önálló tanulás

tanulas.jpgAz új sorozatban a tudásalapú társadalomban szükséges képességeket és az oktatás ezzel kapcsolatos feladatait mutatom be.

Az önálló tanulás képessége

A tanulás képessége előbb van logikailag, mint a tanulás és a tudás. Ha nem tud tanulni, nem tanul, s nem lesz tudása. A tanulás: munka saját magunkon. Nem adjuk át – ha nem veszik át. Ezért ezt kell előbb megtanítani.

A tudásalapú munkához a tudást meg kell szerezni. Alapvető pedagógiai elv, hogy tanítás nincs tanulás nélkül. Minden tanulás a tanuló munkálkodása saját készségein. Ezért a pedagógiának a tanulói aktivitásra kell építeni. Amit a diák cselekszik, azt tanulja meg. Ha a cselekvése a tananyag memorizálása és a felidézése, akkor ezt a képességét fejleszti ki. De a munka nem memoriter feladat. A munka problémamegoldás.  Ezt kell tanítani.

tanulas_lepesei.jpgAz iskola nem tudja megadni azt a speciális tudást, ami későbbi munka ellátásához szükséges. Ezért újra és újra tanulni kell. Ezért a tudásalapú munkában alapvető a tanulás képessége.

A szükséges ismeretek is változnak ezért az iskola nem képes az egész életre való ismeretek átadására. Ezért az oktatásnak a korszerű ismeretek mellett az önálló tanulás képességét kell kialakítani.

A közoktatás, ha csak a szakmára képez ki, akkor az így kiképzett munkaerő rugalmatlan és kiszolgáltatott a munkaerő piacon. Ha szakma elavul, a munka megszűnik csak nehezen tudja átképezni magát. Márpedig ez egy életpálya alatt sokszor megtörténik.

Lájkolj minket! Itt.

Kép

  • http://competitiveexamstips.weebly.com/blog/tips-for-self-study-for-competitive-exam-preparation
  • http://www.slideshare.net/apashishp/steps-of-self-study-and-advantages-made-by-ap
Szólj hozzá

tanulás társadalom tudástársadalom tudásmunka