2017. aug 24.

Két igenes életvezetés. Életvezetés újragondolva 2.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Két igenes életvezetés. Életvezetés újragondolva 2.

Minden, amiről racionálisan beszélni tudunk, arra tudatosan fókuszálunk. De ez a fókuszált tudat bele van szövődve előzetes, nem tudatos tartalmakba. Személyes, kulturális és egyetemes tartalmakba egyaránt.

tudashalo.jpg

Így van ez minden döntésünkben, kapcsolatunkban, a beszédben, a megismerésben, cselekvésben. Minden tudatos tudattalan fészekben létezik. Ebben a nem tudatos „fészekben" életünket vezető tudás van. Jó is rossz is.

Két igenes döntések

Akkor mondjunk le a racionális életvezetésről? Ne. Racionális, logikus elemző intellektusunk nélkül az aktuális helyzeteinkben rosszul döntenénk. Az sem lenne jó, ha átengednénk magunkat a tudattalan erőknek, de az sem, ha elnyomjuk ezeket.  A helyes életvezetésben mindkét oldalra építünk. Beengedünk a tudattalanból valamit (ami éppen jönni „akar”), mérlegeljük, hogy az aktuális élethelyzetben mi lenne a racionális, és döntünk. Én úgy hívom, hogy két igenes döntéseket hozunk.

tudat_es_tudattalan.jpg

Az a jó döntés, amit logikusan helyesnek gondolunk, és amit szeretni is tudunk. A szeretet nem logikus, de van benne tudás. Persze jó, ha tudjuk, hogy mindkét igen mögött továbbra sem ismert „fészek” elemek vannak, de később ezeket is megismerhetjük. A régi racionális életvezetésünket kinyitjuk a világ felé. Befelé, ez az önismeret útja. És a külső világ felé. Ez a társadalomismeret, világismeret útja.

konyv_halo.jpgEzen dolgozok mostanában. Személyesen is, meg könyv is készül. Nyílok befele és a témáról szóló ismeretek fele. Olvasom a témához kapcsolódó irodalmakat. És az olvasás is ezt a tudatos és tudattalan szövedéket mutatja. Minden szöveg kapcsolódik sok sok más szöveghez, azok is kapcsolódnak másokhoz.

Aztán vannak olyan szövegek, amelyek arról szólnak, hogy elmondhatatlan az élmény, amelyről szólnak. Ezek az élmények túlmutatnak a szövegeken. Vannak csúcsélmények, egységélmények, spirituális élmények, amelyek végtelen kapcsolódásokról szólnak. Végtelen tudatos és tudattalan szövedékben élünk. És e szövedék által ...

A racionális tudománynak is van mondandója tudatos és tudattalan tudásról. Polányi Mihály fokális és járulékos tudás modellje is hasonlót mond. Erről egy későbbi szövegben írok.

Kép:

  • https://seedfaithfellowship.org/2017/08/fashion-colors/
  • https://open.hpi.de/courses/semanticweb2017
  • https://followmyvote.com/dc-court-appeals-strikes-net-neutrality-rules-means-internet-user/
Szólj hozzá