2017. sze 04.

Tanulható-e a siker? Életvezetés újragondolva 4.

írta: Dr Domschitz Mátyás
Tanulható-e a siker?  Életvezetés újragondolva 4.

gazdag_oktatas_2.jpgTanulható e a siker? Ez volt a címe az Új pedagógiai szemlében megjelent egyik szövegemnek. 

Ha élőszóban mutatnám a választ,  akkor  ingatnám a fejemet, ami az „is-is”, meg a „nem egészen”, de a „talán” válaszokat mondaná. Vagy azt is jelenti: attól függ. S erről szólt a tanulmány első része.

Mitől függ a siker és tanulása, és mit lehet tenni a pedagógiában és a felnőttek pedagógiájában, önfejlesztő tréningjein, mire kell figyelni egy „sikertréning” mindenkinek, aki azt akarja, hogy neveltjei, beosztottjai, vagy gyerekei sikeresebbek legyenek.

Az elmúlt években módunk volt sok sikeres és kevésbé sikeres vállalkozóval interjút készíteni. A sikeres vállalkozók abban is különböztek a kevésbé sikeresektől, hogy „nem tétováznak sokat”. Azaz nem azért sikeresek, mert mindent előre megterveztek, amit megtettek, mert például nem ismerték azokat a kutatási eredményeket, amelyek egy vállalkozás sikeres fejlődését írják le. De valamire képesek voltak:

megoldották azokat a problémákat, meghozták a döntéseket, amelyek naponta eléjük kerültek.

Nem azért, mert ezekre (mindre) előre számítottak, hanem a fejlődés hozta (törvényszerűen) a megoldandó problémákat. A sikeresek abban különböztek a kevésbé sikeresektől, hogy megoldották ezeket. A benyomáshoz még egy jellemző élményem a beszélgetések atmoszférájáról: A nyavalygós, mindenkori kormányt, a helyzetet szidó állampolgárhoz képest itt valami „reáloptimista” légkör volt. Itt is szóba kerülhettek ugyanazok a nehézségek, mint amelyek foglalkoztatják az embereket, de itt volt rá cselekvő válasz. Mit kell, tenni, hogy jobb legyen, vagy ne legyen rosszabb, (míg, jobb helyzet nem jön).

Volt ötlete, megcsinálta.

A siker „titka”, ahogy egyikük megfogalmazta: „Volt egy ötletem és megcsináltam.” És ahogy mondta, a vállát egy kissé megvonva, amivel valami olyat is visszakérdezett kimondatlanul: Mi ebben a különös?

Volt ötlete, megcsinálta.

Minden embernek sokkal több ötlete van, mint amit meg tud csinálni. Néhánnyal is sikeresek lehetünk.

Azóta még több száz interjút készítettünk szervezetek vezetőivel, s

a siker mintája mindig ez maradt:

30-start-doing-for-yourself.jpg

Volt ötlete, megcsinálta.

 Két kiegészítés:

1. A siker nem azonos a társadalmi helyzettel

Az előző szövegben arról írtam, hogy nincs minden embernek módja a társadalmilag preferált célokat (például: gazdagodj) elérni, ezért a sikert ne azonosítsuk a társadalmi helyzettel. Mert a társadalmi helyzetnek sokkal több összetevője van, mint a gondolkodásmód.  sikator.jpg

2. De mi van, ha a válság miatt sokaknak beszűkült a lehetősége, s nem tudnak cselekedni?

Valamekkora cselekvési tér maradt. Javaslok egy feladatot, ha úgy érzed, hogy beszűkültek a cselekvési lehetőségeid. Írd le a jelenlegi lehetőség meződet. Amire valamennyire hatni tudsz.

Eben a lehetőségmezőben lehet reális célokat kitűzni. S ha ez szűkebb, mint pár éve, akkor is ezen belül érdemes cselekedni. Jobb a valódi lehetőségmezőre fókuszálni, mint az elveszett régin panaszkodni. Itt lehet cselekedni. Azon, ami nincs, nem.

 *******

Mi a hetedik világ? Egy elidegenedés mentes, értelemmel és tudással teli vágyott, de elérhető világ, amely  hanem az emberi tudásra és értelemmel teli életre épül. A hetedik világ blog egy újratervezési javaslat. Ha szeretnél értesítést kapni az új bejegyzésekről, akkor lájkold az oldalt. Vagy Csatlakozz a  "hetedik világ" csoporthoz!

Szólj hozzá

siker gondolkodás fejlődés életvezetés consulting sikerlélektan balanced life