2017. okt 04.

Az élet fontos területein tűzz ki célokat!

írta: Dr Domschitz Mátyás
Az élet fontos területein tűzz ki célokat!

gps_1.jpgHa az autóval letérünk az eredeti célhoz vezető útról a GPS útvonaltervező jelzi, s újra tervez. A fogyasztói társadalommal letértünk egy emberi útról. Most is vannak jelzések, s ajánlatos újratervezni a céljainkat. Egy korábbi szövegben írtam arról, hogy ha az emberek elé úgy állít fogyasztási célokat a társadalom, hogy azokat sok ember nem tudja elérni, ez anómiás állapotokhoz vezet. A fogyasztói társadalommal ott is van probléma, ahol jól működik.

 siker lélektanáról szóló régi szöveg a célokkal folytatódott. Így:

„Ki ismeri a céljait?

Amikor vezetőknek, diákoknak, pedagógusoknak előadást tartok erről, meg szoktam kérni a hallgatóságot, hogy tegye fel a kezét az, aki tudja a céljait. Erre a jelen lévők kevesebb, mint fele szokta feltenni a kezét, és egy-két másodperc múlva mondom, hogy mindkét kezét tegye fel az, akinek írott céljai vannak, erre az a tipikus jelenség, hogy senki nem teszi fel a kezét, vagy egy valaki, akiről kiderül később, hogy járt már valamilyen sikert tanító kurzusra. Pedig ez is egy fontos sikertényező:

Sikert elérni (első nekifutásra) annyi, mint célokat elérni, s ezt csak ismert célok esetében lehet igazán. Akkor tudunk sikeresek lenni, ha ismerjük a saját sikerkritériumainkat, és az ezeknek megfelelő céljainkat.”

írott cél.jpgSzinte minden sikert tanító tréningen elhangzik egy híres felmérés az írott célokról  A Yale Egyetem végzős hallgatói közül egy csoportot megkérdezték, hogy mik a céljaik. 20%-uk rendelkezett célokkal, és 3% le is írta őket. Időben követő vizsgálat keretében 20 év múlva megkeresték őket. Döbbenetes eredményt találtak a kutatók: az a 3%, aki leírta a céljait, nagyobb vagyonnal rendelkezett, és többet keresett, mint a 97% összesen. (Egy későbbi kutatás nem találta a Yale-n e kutatásnak a nyomát, s így lehet, hogy ez legenda, mindenesetre az írott célok hatását - akár e legenda hatására is - kutatták. Ezt mutatja be a naplóírás hatásait tárgyaló bejegyzés.)

Ezért a sikerrel foglalkozó szövegek azt javasolják, hogy fogalmazzuk meg írásban a céljainkat. Ám azt nem tudja senki rajtad kívül, hogy mik legyenek a céljaid. Ezért nem is tettünk (és teszünk) javaslatot a célokra. Abban segítünk, hogy mielőtt célokat fogalmaznánk meg, érdemes végig-gondolni, hogy melyek a fontos területek az életedben, s ha ezt megtettük, akkor ezeken a területeken érdemes célokat kitűzni.

kartotek.jpg

 (Az én területeim csak az érthetőség kedvévért a következők: Apa, Alkotó - író, Tanuló, Társ, tréner-tanár, férfi - egészség - személy, Gazdálkodó, Civil, Rokon)

Szólj hozzá

életvezetés