2017. okt 17.

A jól alkalmazkodó ember elveti emberi mélységeinek nagy részét és ezzel rosszul jár

írta: Dr Domschitz Mátyás
A jól alkalmazkodó ember elveti emberi mélységeinek nagy részét és ezzel rosszul jár

conformism.png"Az átlagos, józan ész szerint élő, jól alkalmazkodó ember normál alkalmazkodása azt jelenti, hogy folyamatosan el kell vetnie az emberi természet mélységeinek nagy részét, mind érzelmi, mind gondolati értelemben. A valóságos világhoz való jó alkalmazkodás együtt jár az ember szétszakadásával; azt jelenti, hogy hátat fordít önmaga nagy részének, mert az veszélyes. De mára világossá vált, hogyha így tesz, rengeteget veszít, mert ezek a mélységek egyben összes öröme forrásai, ettől tud játszani, szeretni, nevetni, és- mindannyiunk számára a legfontosabb - ez teszi kreatívvá. Ha megvédi önmagát az önmagában lévő pokoltól, akkor elvágja magát a benne rejlő mennyországtól is.

Szélsőséges esetben előttünk áll a kényszerneurotikus ember,aki lapos, szűk, merev, fagyos, kontrollált, óvatos, aki nem képes nevetni, játszani  vagy szeretni, bolondozni, megbízni és gyerekesen viselkedni. Képzelete, intuíciói, lágysága, érzelmessége általában elfojtódik vagy torzul.

A pszichoanalízis terápiás célja végül is az integráció. A terapeuta megpróbálja a belátások segítségével meggyógyítani ezt az alaphasadást, hogy ami elfojtott volt, az tudatosuljon, vagy a tudat előszobája jusson (a tudatelőttesbe)." 

 (Abraham Maslow. A lét pszichológiája felé 227 - 228. o.)

abraham-maslow.jpg

Jegyzet az újragondolt életvezetéshez

Képek

  • http://www.reflectionsofthevoid.com/2016/05/corporate-strategy-conformism.html
  • https://www.emaze.com/@ALQCQIOC
Szólj hozzá

változás boldogság fejlődés életvezetés bölcselet kreativitás értelem önmegvalósítás érzelmi intelligencia pozitív pszichológia motiválás balanced life