2018. jan 28.

A közgazdaságtan reformációra vár

írta: Dr Domschitz Mátyás
A közgazdaságtan reformációra vár

"1. A gazdaság végső céljáról a társadalomnak kell döntenie. Egyetlen gazdasági célt sem választhatunk el a politikától. A siker mérőszámai is politikai választások eredményei.

2. A gazdagság és a jövedelem eloszlása alapvetően határozza meg a gazdasági valóságot, ezért annak a gazdasági elméletekben is szerepet kell kapnia.

3. A közgazdaságtan nem értékmentes és a közgazdászoknak ki kell nyilvánítaniuk az elméleteik mögötti értékeket. Különösen igaz ez azokra az értékválasztásokra, amelyek láthatatlanok a közgazdaságilag képzetlen szemek számára és bonyolult modellek mögött bújnak meg.

14. Megmutatható, hogy a bérek, a profitok és az eszközök hozamai számos tényezőtől függnek, például a dolgozók, a cégek, és az eszközök tulajdonosainak relatív alkuerejétől – nem csak attól, hogy milyen relatív arányban járulnak hozzá a termeléshez. A közgazdaságtannak jobban meg kell értenie ezeket a tényezőket, hogy jobb tanácsokat adhasson, amikor a társadalom e különböző rétegeinek jövedelmi részesedéseit érintő politikákról van szó."

Oláh Dániel írása a "makronom.mandiner.hu-n. 

Kép:

  • https://www.cartoonmovement.com/cartoon/5659
Szólj hozzá

közösség gazdaságtan