2018. feb 10.

Életvezetési igények - ezoterikus marhaságok

írta: Dr Domschitz Mátyás
Életvezetési igények - ezoterikus marhaságok

Igény az életvezetési tanácsokra  hogyan_csinald_mindent.jpg

Minden tantárgyat úgy kezdtem az egyetemen, hogy elvittem egy bőröndnyi könyvet, kiterítettem az előadóban, s megkértem a diákokat, hogy kedvükre lapozgassák, „szagolgassák”, s ami tetszik, annak az adatait írják fel. (később ezekből beadandó könyvismertetőket lehetett írni). Gyakran megcsinálom ezt szervezeti tréningeken is.

A könyvek nem mindegyike tudományos könyv, van köztük úgynevezett „hogyan csináld” féle. A vezetéselmélet tantárgyhoz a vezetési - szervezetszociológiai szakirodalom mellé mindig viszek ilyen önfejlesztő könyveket is. S a könyvek tudományos státuszát így magyarázom: A tudományosság szerint, ha sorba rendezem a könyveket, akkor baloldalon lennének a „gagyi” marhaságok (reményeim szerint ilyet nem viszek, és nem teszem fel ide sem), jobboldalon a tudományos könyvek, s középen vannak a praktikus, hogyan csináld típusú könyvek. Az a tapasztalatom, hogy a középen lévő könyvek (és sajnos a baloldaliak is) a legnépszerűbbek, s a tudományosat kevesebben olvassák. És ez a természetes.

Ha bablevest akarok főzni, receptkönyvet olvasok, nem táplálkozástudományit. Az emberek segítséget keresnek a problémáik megoldásához. A cégvezetők vezetési, szervezeti, marketing, stb. problémákat oldanak meg, s nem kutatók. Szükségük van a „hogyan csináld” típusú tudásra. Vezetési tanácsadóként én is használom ezeket. Hasznosak azok is, amelyek olyanok, mint a receptkönyvek, segítenek problémákat megoldani. Életvezetésünkben vannak megoldandó problémáink, és ehhez segítséget keresünk. Ez keresletet teremt az ilyen könyvek iránt. S van köztük jobb és rosszabb.

A "működik" és az "igaz" mást jelent

A diákoknak a középen lévő könyvekről azt mondom, hogy „szerintem” jók, használom őket, cégvezetők is használják őket. A tanácsok működnek, vagy ha szigorúbban fogalmazok, azt gondolhatjuk, hogy működnek, mert nem mondanak ellen a tapasztalatainknak és a józan észnek.  De a katedrai szerepem szerint nem mondhatom, hogy tudományosan megalapozottak. Lehet, hogy igaznak bizonyulnának, lehet, hogy nem. Ami a jobboldalon van, azokban a könyvekben olyan állításoknak kell lenni, amelyeknek meg kell (kellett) felelni a tudományosság követelményeinek. Például kísérletekkel kellett igazolni őket.

new_age.jpgAz életvezetésben spirituális problémák is vannak, erre is íródnak jobb és gyengébb könyvek.  Életbölcsességekre is szükségünk van. A New Age folklór könyvei közt is rengeteg a marhaság, és van néhány jó könyv. Ez igaz az e könyvek kiadóira is. Néhány jó és sok ... Azt írnám megint, hogy marhaság, de nem illik ilyet írni.

Magára adó kutatónak illene is nagy távolságot tartani e könyvektől. Én nem tartok túl nagy távolságot, de igyekszem józan ésszel olvasni. Ha a tudomány azt mondja, hogy nem tudományos kérdés, ez alatt azt érti, hogy nem dönthető el, hogy igaz, vagy nem igaz. Például ilyen az a kérdés, hogy van e élet a halál után, vagy van e reinkarnáció. Nem tudjuk bebizonyítani hogy van, azt se, hogy nincs. Viszont a válasz "működik." Válaszunkból életvezetés következik. Az az ateista európai aki csak egy életben gondolkodik lázasan igyekezhet ebből az egyből kihozni a lehető legtöbbet. Akinek az életében van egy felsőbb erkölcsiséget is kifejező Isten, az ennek megfelelően szervezeti az életét. Aki az élet örök körforgásban hisz ráérősebben élhet, vagy éppen ebből szeretne kiszabadulni. Akinek volt spirituális élménye, az más lélekkel él, mint az, akinek nem volt. És az igény a piacon is működik. A sok választ kereső sok könyvet vásárol. Jót is rosszat is.

A spiritualitás iránti igényünk persze bizonyítható. A tudományban a transzperszonális pszichológia kutatja. A képen mutatok néhány jó könyvet ebből a műfajból.

transz_1.jpg

A kérdések életbe vágók, a válaszok sokfélék. Mutatok egy írást, az az "ezoterikus bullshitekről és fogyasztóikról."

"Az eredmény nemcsak arról szól, hogy nagyon sokan bármit beszopnak, ami kielégíti az életbölcsességekkel kapcsolatos szokásos formai minimálkövetelményeket, de az is kiderült (oké, nem teszünk úgy, mintha ezen nagyon meglepődnénk), hogy vannak emberek, akik másoknál sokkal fogékonyabbak rá."

Az írás.

Képek

  • https://www.amazon.com/How-Do-Just-About-Everything/dp/0743211103
  • http://paranormal.hu/a-new-age-a-keresztenyseg-legnagyobb-kihivasa/
Szólj hozzá

tudomány ezoterikus életvezetés