2020. jan 31.

Megint össze lettünk ugrasztva

írta: Domschitz Mátyás
Megint össze lettünk ugrasztva

Lenne sok más dolgom, sodródnék is ki a politikából. De néhány keresztény (fehér, férfi, valszeg heteró) kollégám sérelme miatt bekerült a látóterembe Niedermüller Péter pár mondata. Aztán megtalált a facebookon, majd a tegnap esti tüntetés híreiben. Már megint össze vagyunk ugrasztva. Ördögi. Zseniális. 

Vannak keresztény (fehér, férfi és heteroszexuális) ismerőseim, akiket megsértett Niedermüller beszéde. Meg is értettem őket (enyhe kulturált vita után).

Vannak liberális ismerőseim, akikre haragudtam, hogy miért nem értik meg, hogy ez a beszéd igazságtalanul megsértett embereket. Ekkor még csak a beszéd kiragadott részével találkoztam.

a_nap_hire.jpgBiztos voltam (vagyok) benne, hogy Niedermüller nem rasszista és nem mondhatta a kiragadott értelemben a magáét. És ezért megnéztem az eredeti felvételt. Kijegyzeteltem a vitatott részt.

A beszélgetés arról szól, hogy a kormánypárti politikának fontos része a gyűlöletkeltés, és a kormányzó pártról mondja Niedermüller Péter:

 “ … ez az egyedüli politikájuk, nincs más politika ez az egyedüli politikájuk, hogy folyamatosan gyűlöletet kelteni, azt kell, hogy mondjam, hogy szinte mindegy, hogy kivel szemben, csak folyamatosan gyűlöletet keltsenek. És erre építik rá, (meg a szerintem a korrupcióra, meg az előbb említett függőségre). Erre építik rá az egészet. De, hogy, ha megnézzük azt, hogy mi marad, hogyha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, amiket itt felsoroltunk, azok a nem magyar, a mások, a migránsok a romák, a nem tudom mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak … meg azért nők is vannak közöttük … bocsánatot kérek ... És ez azért borzalmas, mert hogyha megnézzük, hogy a világban mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták mikből állnak össze Ebből. - mondom csendesen nektek. És ez a legborzalmasabb, ebből a rendszerből mindenki ki van zárva - akkor elmondom még egyszer, aki nem fehér, nem keresztény, nem heteroszexuális és nem .. hogy mondjam .. ugyanezt a határtalanul unalmas arcot és ruházatot ölti fel, amit negyven éve, vagy ötven éve magán hord.”  (ATV A Nap híre Simon Andrással 2020. 01.23. a 19.30 perctől)

Van néhány állításom ezek után:

  1. Figyelmesen meghallgatva, az ominózus “lehántás” a kirekesztő agresszív, gyűlölködő csoportból indult. Azért lehet lehántani róluk a “gyűlöletvalamiket”, mert rajtuk vannak. És a lehántás után marad a “képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak … meg azért nők is vannak közöttük”. Tehát a gyűlölködők csoportjáról beszél, és ebben csoportban találja középen a felsoroltakat. Nem azt mondja, hogy a fehér keresztény heteroszexuálisok a gyűlölködők. Logikailag: van egy nagy csoport, a fehér, keresztény, heteroszexuálisoké, és ennek egy kisebb része a gyűlölködő. Niedermüller a gyűlölködőkről beszélt. Később el is mondta, hogy semmi baja sincs a fehér keresztény heteró emberekkel. De ez már nem keltett visszhangot.
  2. Az előbb kihagytam egy jelzőt a “rémisztőt”. Így szól ez a rész:  “marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak … meg azért nők is…” Ez az a hiba, ami miatt félreérthető volt. És aki akarta, félre is értette és félre is magyarázta. Ha így nézzük, a maradék: „a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak,… meg azért nők is”, nem egy rémisztő képződmény. Ugyan a szövegkörnyezetből, ha akarjuk, tudhatjuk, hogy Niedermüller Péter a „gyűlölködőkre” mondja a „rémisztő” jelzőt, de itt ez már elveszhet. Mert azt már „lehántottuk”. Annak, aki nem figyel, ha önmagára veszi, mert fehér, keresztény, heteroszexuális stb.. Vagy ha nagyon figyel, arra, hogy mit lehet félreérteni.
  3. Nem hiszem, hogy egy beszélgetésben lehetne ennyire tudatosan figyelni arra, hogy egy jelző milyen csoportra vonatkozzon. Szerintem szabad hibázni, meg hibázunk is. Nem is hibáztatom Niedermüller Pétert. Aztán, ha észrevesszük, akkor korrigálhatunk is. Niedermüller Péter el is mondta, hogy semmi baja ezekkel a csoportokkal.szorolap.jpg
  4. A dolognak figyelemre méltó következménye: Bayer Zsolttal egy platformra kerültek a gyűlölködők mellé a nem gyűlölködő keresztény, heteró stb-k csoportjai. A gyűlölködők beszélni tudnak - gyűlölettel a gyűlölködők ellen (akik egyébként éppen a gyűlöletkeltés ellen beszélnek. Ehhez azért itthon kell élni, hogy ezt felfogjuk.)
  5. Mivel a fehér, keresztény ismerőseimtől nem várom el, hogy határolódjanak el az éppen őket védő gyűlöletkeltőktől, megteszem én. Nem azonosak a politikai zászlón lévő gyűlöletet elfedő kereszténységgel. Inkább erkölcsi terhet jelent ez nekik. Nem is rasszisták.  És a liberális, ellenzéki ismerőseim se rasszisták. Most szándékolatlanul használtak figyelmetlenül egy jelzőt. Normális kommunikációs viszonyok között ez természetes, szabad hibázni,és lehet pontosítani. De most ezzel feladtak egy magas labdát a túloldal kommunikátorainak. Végre rasszisták vádolhatnak rasszizmussal rasszizmust ellenzőket. Sőt a rasszizmus elleni beszédet használhatják fel erre. Ördögi. (volt már ilyen)
  6. A politikának ez a része. Csoportokat állítson maga mellé, valakikkel szemben. Most is ez történik. Megint össze vagyunk ugrasztva. Nézd meg figyelmesen az eredeti beszédet. Itt meg a tüntetést, ahogy az Origo bemutatja.

Kép

Tüntetés - szervező

 

Szólj hozzá

politika kommunikáció közélet társadalom