2011. már 20.

Küldetés

írta: Dr Domschitz Mátyás
Küldetés

Praktikus, alkalmazott tudományt művelek a szervezet - és vezetésfejlesztésben

 

matyi_szakallas.jpgVan olyan munka, ami felemel. Van, ami lenyom. A felemelő munkán dolgozom, mert ez méltó az emberhez, és mert ez hoz létre több értéket. Praktikus alkalmazott tudomány ez a szervezetekről, kommunikációról, vezetésről. Növeljük vele a munka hozzáadott értékét! Támogatjuk a szervezetek és Magyarország tudás-intenzív fejlődését. A "hetedik világ" blogban erről írok. Ez a tudás, a tudás-társadalom, a tudás-intenzív szervezetek világa. Az írások arról szólnak, hogy hogyan élünk, dolgozunk, vezetünk e világban. Hogyan kerülünk be, s mi van, ha kimaradunk belőle? 

Kutatói motívumok

 Dr. Domschitz Mátyás Phd, szervezetkutató, kommunikációkutató, szervezetfejlesztő, tréner vagyok. Mintegy 25 éve foglalkozom valamiféle szervezetfejlesztéssel. Bár sok különbség van aközött, amit korábban neveztünk szervezetfejlesztésnek, és az között, amit most csinálunk, van benne folytonosság.

 A szakmát, mint a legtöbb hazai szervezetfejlesztő, nem iskolában tanultam, hiszen nem volt ilyen iskola. Tanultuk a szakmát a gyakorlatban, gyakran esetlegesen. Fogásokat lestünk el egymástól, kísérleteztünk, olvastunk, tréningekre jártunk, és ahol lehetett szisztematikusan tanultunk valamilyen közeli tudományból. Az iskolai tanulmányok gyakran megkövetelték, hogy a gyakorlathoz képest magasabb absztrakciós szinten is feldolgozzam amit csinálunk, de nem hagytam el azt az igényt, hogy használható modellek is kialakuljanak a tanulmányokból. E témából védtem a doktori disszertációmat 2011-ben. Erről szól az "El vagyunk havazva" könyvem.
 
Hatékony és emberközpontú szervezetek
Régóta érdekel az elidegenedés problémája, és olyan szervezeti megoldásokat keresek, amelyek kiteljesítik az emberi munkát, s csökkentik az emberek eszközként való tekintését, csökkentik az „instrumentalizációt”. Ez a fajta elfogultság van ahol hátrány, és van, ahol jó. Jó ott, ahol a szervezetek sok tudással dolgoznak, mert a tudás hordozói, felhasználói, kombinálói az emberek.
 
A 80-as években a „hatékony és emberközpontú együttműködési kultúra fejlesztése” küldetéssel kezdtük a szervezetfejlesztést, egy „Mikroműhely” nevű egyesületben. Sok civil csoport alakulásánál, később fejlesztésén, szervezetfejlesztésén dolgoztunk. KözülüK többen nagy növekedésnek indultak, intézményesültek. Ma már a nagyobb szervezetekre jellemző fejlődési problémákkal küzdenek, már „nem úgy civilek”, mint, mikor még csak önkéntességre alapulva dolgoztak. Fejlesztőként belenőttem ezekbe a problémákba is.
 
A küldetésről akkor sokan azt mondták, hogy vagy hatékony, vagy emberközpontú egy kultúra, de együtt nem megy. A küldetéshez mégis tartottuk magunkat. A többes szám, az egyesületből kinőtt trénerek, szervezetfejlesztők, társadalmi újítók csapatát jelenti, később több civil, s üzleti szervezetet, amely ebből az „iskolából” nőtt ki.
 
Az üzleti szférában szerzett mintegy 20 éves tapasztalataim is azt mutatják, hogy lehet ezzel a küldetéssel dolgozni. A mai munkára leginkább tudások kombinációjaként érdemes tekintenünk. A szervezetek akkor hatékonyak, ha tudnak emberközpontúan is együttműködni, mert a tudás, - a problémák megoldásához szükséges felkészültség - a személyiségekben van. Nem lehet hozzáférni az emberekkel való jó együttműködés nélkül. Az idő során a tudáskombináció szakértőjévé váltam, és sok szervezetnek éppen erre van szüksége.
Szólj hozzá

bemutatkozó