2022. ápr 13.

Mit tudnak a felkészültségek? Új növekedés (3. rész)

írta: Domsa
Mit tudnak a felkészültségek? Új növekedés (3. rész)

Nézzük meg, mit tudnak a felkészültségeink?

  • Mondjuk a biciklivel közlekedni lehet, és amikor működik, akkor egy csomó fizikai dolog működik benne. A tárgyaknak működni kell a természet törvényei szerint. Tehát fizika, kémia,  attól függ, hogy milyen szerkezet, biológia, elektronika természeti törvények.)

 

  • A fogalmakkal nem így van. Itt a lényeg, hogy hasonló fogalmak legyenek a fejünkben. Hogy közös reprezentációink legyenek. Ha valaki követi azt a szöveget, amit én mondok, akkor valahogyan megértjük egymást, és hasonló fogalmak lesznek a fejünkben. A képen a Pythagoras tétel van, és ha emlékszünk rá, akkor közös fogalom van a fejünkben. A fogalmakban is tudás van, azt tudja, hogy mit értsünk meg a világról, és ez nagyjából hasonló legyen.
  • A harmadik tudásfajta, az értékeket tartalmazza. Az értékek meg azt tudják, hogy mi a jó. Kettő kis ábra van a függőleges tengelyen, alul lévő a Justicia. Az igazságosságot jelzi és  azt tekintjük értéknek, ha valami igazságos és nem tekintjük értéknek, ha nem az. Ez nem azonos azzal, hogy működik, vagy nem működik, meg azzal sem, hogy közös reprezentációnk legyenek. Ez a „melyik a jobb” típusú tudás. És ott van egy vallásos kép is, aki hívő, annak az a jobb, amelyik az Istennel való kapcsolatnak, a vallásos elveknek is megfelel. Ez is tudás, és ez is része az emberiség kultúrájának.

Megint visszajött a háromdimenziós kultúra. Ha növekedésről beszélünk, mind a három dimenzióban érdemes gondolkodni. Elidegenedés  

A függőleges dimenzióban van egy fontos fogalom, az elidegenedés. Tárgyiasulásnak is hívják. Akkor tárgyiasulok, ha idegen hatalmak az eszközévé válok. Instrumentalizációnak is mondják. Valami másnak, tőlem idegennek az eszköze vagyok. Lehet úgy fejlődni, hogy csökken az elidegenedés. Növekedhetünk a függőleges dimenzióban - de ez az értékek változását is igényli.

Szólj hozzá