2022. máj 03.

Elitek - Új növekedés (6. rész)

írta: Domsa
Elitek - Új növekedés (6. rész)

Új növekedés sorozat

  1. Mi növekedhet és mi nem? első rész,
  2. Az igaz és az igazságos  második rész,
  3. Mit tudnak a felkészültségek? harmadik rész,
  4. Ami az érték, azt fejlesztjük. negyedik rész 
  5. A növekedés típusai ötödik rész

Az erőforrás birtokosai - az elitek

Három dimenzióban lehet értelmezni a társadalmi eliteket is, az szerint, hogy milyen tőkét birtokolnak. 

Lehetnek egy-dimenziós elitek.

  • Lehet a csak az anyagira figyelő és birtokló bunkó újgazdag. Nincs elég műveltsége. Az érzelmi intelligencia hiányát magyarul bunkónak is lehet nevezni. Csak arra törekszik, hogy anyagilag növekedjen. (barna nyíl) Ez egy egydimenziós elit.
  • A másik egy dimenziós a szaktudós, aki a tudományát nem akarja értelmiségi módon értékelően is nézni. Csak a saját részét kutatja azt, amiben ő otthon van. Nagy a tudása, nem gazdag és nem lát ki a szakmai tudásából. Lehet, hogy szakbarbár.
  • A függőleges dimenzióban legyen a szent.  A hívő így is érti. A nem hívő értse úgy, hogy az önmegvalósító dimenzióban magasan van. Gondoljunk a Dalai lámára, de ilyen lehet a csupa szív nagymama, aki szeretetben éli az életét, akkor is, ha nem, járt sok iskolába, és nem is volt gazdag. 

  Vannak kétdimenziós elitek.Mother Teresa People - Free vector graphic on Pixabay

  • nagy író, a művész, aki a szépség, a jó, a függőleges dimenzióban is jó és a műveltsége miatt a fogalmi dimenzióban is nagyot tud alkotni. Egy másik a feltaláló, amelyik az anyagi dimenzióban, és a tudás dimenzióban tud nagyot alkotni. A Teréz anya és az alapítványát is mondhatom példának. Sok pénzt tudott összegyűjteni az alapítványa, és az anyagiak felett ott van a hit. 

 

Három dimenziós elitek. Hármat kockáztatok meg, ahol szerintem megvolt mindegyik.

Mount Rushmore Emlékmű Szobor - Ingyenes fotó a Pixabay-en

  • Történelmi véletlen is lehet, de az Egyesült Államok alapító atyáiról úgy tudjuk, hogy voltak köztük tudósok, nem voltak szegények, meg hittek is egy jó társadalomban. Azt lehet mondani, hogy ez inkább egy csapat. Ilyen a magyar Széchenyi István és ide veszem Soros Györgyöt és az alapítványait, gazdag is, sok pozitív értéket támogat, és tudása is van hozzá. És még néhány olyan gazdagot, akinek műveltsége, pénze is van, és az emberiség javát szolgáló értékeket támogat.

  GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN GYAKORLATI ALKOTÁSAI

 

Kép

  • http://tantargyhalo.net/wp-content/uploads/2017/06/AI-I-dij-Vass-A01-2016.pdf
Szólj hozzá

gondolkodás elit tudás értelem értékek