2022. jún 08.

Szótár és rendszerváltás - Az értelem hálója 6. rész

írta: Domsa
Szótár és rendszerváltás - Az értelem hálója 6. rész

Az értelem hálója sorozat első rész,  második rész  harmadik rész negyedik rész  ötödik rész

Szótárváltás marxengelslenin.png

Ha már az osztályharcos példánál voltunk fejezzük is be ezzel. Körülbelül a 70-es évek közepétől a magyarországi tudomány nyelve megváltozott. Különösen a társadalomtudomány és a tudomány-népszerűsítés nyelve. Kezdték a szociológusok, a reformközgazdászok, folytatták a politológusok. Észre se vettük, hogy a társadalmat leíró fogalmaink a pártapparátusi, „apparátcsik” nyelvből „polgári tudományos” nyelvvé alakultak át.

 fordulatesrefom.pngAz átalakulás egyik következménye az lett, hogy a társadalmi valóságot leíró munkásmozgalmi nyelv és szótár helyére a polgári demokrácia szavai kerültek. E nyelven kevésbé írhatók le az osztályok közötti feszültségek, mint például a kizsákmányolás, és differenciáltabban leírhatók a diktatúrák hátrányai, a demokráciák előnyei. Ahogyan kezdtük kicserélni a szavainkat a polgári demokrácia nyelvére (eleinte szocialista demokrácia kifejezést használva) a társadalmat kezdtük máshogyan látni. A nyelv megváltozásával kevesebb osztálykülönbséget láttunk, és nehezebb volt a (proletár)diktatúra szükségességét konstruálni.

Elkezdtük rossznak, nem demokratikusnak látni a rendszerünket. A nyelvi változások aztán a társadalmi változásokat is maguk után vonzották[1]. A nyelvi változás előkészítette a „másként gondolkodást”. A másként gondolkodók pedig politikai erővé szerveződve át is alakították a valóságot. Ma már a polgári nyelvvel nehezebben beszélünk osztályokról (már nem is tudjuk, hogy vannak-e ilyenek, illetve nem divatos dolog a társadalmat osztályokkal leírni). A nyelvi és társadalmi változás megszilárdult, és a további lehetőségek kitágításához megint új nyelv kell.

  • fordulat30.png A baloldal elveszítette a nyelvét, és vele a baloldaliságot. Ezt is újra kell konstruálni. Persze nem lehet mindent átvenni a régiből.

 

 

 

 

 

  • Mostanra a rendszerváltás liberális nyelve is válságba került, azt is frissíteni kell. 

  

zold_fordulat.png

  • Az ökológiai mozgalom is dolgozik a nyelvi leckén. A modern, liberális - polgári fogalmakkal nem lehet jól bemutatni az ökológiai problémákat és azok társadalmi oldalát.

 

 

 

 És végül van egy hatalmi szempontból sikeres illiberális populista nyelv.

populizmus1.png

 

A társadalmi küzdelmek nyelvi formát is öltenek.

Folytatás következik.

[1] Szabó Márton: A rendszerváltozás szemantikája. Politikatudományi szemle 1993.

kép: 

  • https://pt.aliexpress.com/item/33057807600.html 
  • https://hold.hu/holdblog/ha-nem-allunk-elo-jobbal-a-populizmus-marad/
Szólj hozzá