2021. dec 13.

Nyuszi és a fűnyíró

írta: Domsa
Nyuszi és a fűnyíró

Kezdem egy viccel: nyuszika kertjében megnőtt a fű, gondolta levágja. Eszébe jut, hogy a farkasnak van fűnyírója, hát elkéri. Elindul, és eszébe jut: lehet, a farkas nem adja. Megy tovább, gondolkodik:

- „Hát ez a farkas nem egy jószívű állat, lehet nem adja.”

 Ballag tovább, és egyre mérgesebb.  

- „Nem szörnyű, hogy a farkas, még arra sem képes, hogy ezt az ócska kis fűnyírót kölcsönadja?”

 Megy, míg megérkezik a farkas házához, nagy levegőt vesz, hogy elkérje a fűnyírót, majd azt kiáltja:

- „Tudod mit, farkas? Tartsd meg a fűnyíródat!”

 És mérgesen hazaszalad.nyuszika_1.png

Mindenkiben van egy ilyen nyuszika, aki gyönyörűen ki tudja színezni, hogyan nem fog sikerülni. Gyakran igaza is lesz: úgy történik, ahogy elképzelte.

 

A sikeres emberekkel is ez történik. Sokszor az következik be, amit elképzelnek. Ám abban eltérnek nyuszikától, hogy azt képzelik el, hogyan fog sikerülni! Mindegyik cselekvés előtti képzelődés: tréning. Annak a tréningje, ahogy viselkedni fogunk a bekövetkező helyzetben. Van, aki a kudarcot, van, aki a sikert gyakorolja gondolatban.

 -  Jó, - mondhatja nyuszika - de ez nem Amerika.

Lehet ez igaz, és farkas nem adja. Ám, ha elkéri a fűnyírót, akkor két eset lehetséges: vagy adja, vagy nem. De ha nem kéri el, csak egy: nem lesz fűnyírója.

 

Ami rajtunk múlik

A sikeresek azzal foglalkoznak, amiben jók, és azzal, ami rajtuk múlik. Erre koncentrálva gondolnak magukra, így azt gondolhatják, hogy jók a dolgaikban. Mivel ezt gondolják, olyan célokat tűznek ki, melyeket sokszor sikerül elérni és újra sikeresebbnek gondolhatják magukat. Nemcsak viselkedésünk eredménye alapján gondoljuk magunkat valamilyennek, ez fordítva is igaz: ahogy gondolunk magunkra, lehetőségeinkre, olyan cselekvést választunk. Ha gyengének gondoljuk magunkat, akkor olyan helyzeteket keresünk, amelyekben gyengén kell teljesíteni, és így is lesz Nagyjából az válik igazzá, ahogyan gondolunk magunkra.alom.png

Képek:

https://wallpapershome.com/movies/animation/the-secret-life-of-pets-rabbit-best-animation-movies-of-9698.html

https://pxhere.com/en/photo/1587787

 

 

Szólj hozzá