2014. nov 06.

Intelligens, csapatjátékos, tanulni képes vezetői kultúrában vagyunk a legeredményesebbek

írta: Dr Domschitz Mátyás
Intelligens, csapatjátékos, tanulni képes vezetői kultúrában vagyunk a legeredményesebbek

Milyenek az ideális partnereink?

AVE tréning_1.jpg25 éves tapasztalat, hogy nem mindenkinek tudtunk segíteni. De vannak jellemzői azoknak a szervezeteknek, ahol a legeredményesebben tudtunk dolgozni szervezetfejlesztési programokon. Ilyenek:

  • A vezető csapatjátékos. A cégvezető azt kereste, hogy hogyan működhetne jobban együtt a csapatával. S, hogy hogyan javítható a csapat együttműködése. A vezető figyelt az emberi oldalra.
  • A vezető nyitott volt a tanulásra. Nem csak elméletben, hanem abban, hogy a program révén változás következzen  be a szervezeti magatartásban. Ős is tudott változni.
  • Fejlett vezetői kultúrájuk volt. Sok nyugati leányvállalattal dolgoztunk, akik az anyavállalattól hozták a  vezetői kultúrát. Intelligens, szervezett együttműködéstől várták a fejlődést, s nem a "megoldjuk okosba" módon dolgoztak.
  • Racionális megoldásokat kerestek. A csapatok a munkáik révén racionális problémamegoldók voltak, s nem kértek varázslókat és "ráolvasást". Elvárták az ésszerű megközelítéseket. De tudtunk dolgozni intuitív eszközökkel is.
  • Volt jó és rossz tapasztalatuk a fejlesztőkről. Ezért óvatosak voltak velünk is. Alaposan megnyaggattak, leteszteltek minket, s ez jó volt mindkét félnek, mert tudtuk, hogy mit várhatunk egymástól.
  • A munka értelme is fontos volt a csapatnak - a  gazdasági eredményeken túl.

Velük együtt fejlődtünk. Velük fejlesztettük ki a a szervezetfejlesztési és vezetésfejlesztési programjainkat, amelyeket ma is szervezetre szabottan tervezünk. E tapasztalatokon alapul a "hetedik világ" blog  szellemisége. S e szellemben terveztem a Corvinus Társadalmi Kommunikáció Doktori iskoláján a "Kommunikatív szervezetfejlesztés" c. kurzusomat. A programból:

"Szervezetfejlesztés

„A szervezetfejlesztés a szervezet problémamegoldó képességének növelése.”

„Nem lehet empirikusan előre kimutatni, hogy hogy hogyan kell kialakítani (szervezeti) társadalmi folyamatokat, de legalább a szervezeti tagokat abba a helyzetbe lehet hozni, hogy saját problémáikat felismerjék, megoldásaikat kipróbálják – maguk alkossák meg azokat a szervezeti feltételeket, amelyek megfelelnek igényeiknek.”*

Delfin metafora

delfinek_2.jpeg

Intelligens egységek együttműködő hálózataként írható le a tudás-intenzív termelés, ami az együttműködő delfinek csoportjaihoz hasonlítható.

Régen a vállalati növekedésről a „nagy hal megeszi a kis halat” törvényét tanultuk. Ez szerint a versenyhez egyre nagyobbnak kell lenni. Pár évtizeddel ezelőtt az áttekinthető kreatív kis szervezetek divatja volt soron a „kicsi szép” jelszavával. Ma azt mondják „a gyors hal lehagyja a lassút”. A gyors alkalmazkodáshoz viszont intelligensnek kell lenni.

A csapatban élő delfin nagyon intelligens, de túlélési erejét, társas élete és intenzív kommunikációja adja. A delfinraj többet tud, mint az egyed, például csapatban képes legyőzni a cápákat is. A hasonlat vállalati megfelelőjeként az intelligens alkalmazottak csoportjaiként működő vállalatok tudnak csak nagy sikereket elérni.

A tudáskombináló munka

A kurzus a tudás-intenzív szervezetekben folyó vezetési, szervezetfejlesztési munkát kívánja elősegíteni. Bemutatja azt a fogalmi hálót, azokat a tapasztalatokat, amelyekkel szervezetek fejlesztésén dolgozunk. A kurzust végig kísérő gondolat, hogy a dolgokat előállító, a dolgokkal foglalkozó munka helyén egyre inkább kommunikációt találunk, s mindez átalakítja a vezetést és a szervezetek világát.

A korábbi – főleg dolgokkal foglalkozó - munka másik oldalán a munka „tárgya” volt. Ez nem gondolkodó, értő, értelmes lény volt, hanem kiismerendő „természet”. S amelyet megismerése után, alkalmas munkafogásokkal alakítani, manipulálni tudunk. Ez a mechanikus modell határozta meg a korai szervezési, vezetési megközelítéseket.

Ám a vezetés-szervezés már a kezdetektől sem csak a dologi, anyagi, technikai oldallal foglalkozott, hanem az emberivel, s így a társadalmival is. Ahogy haladunk előre az időben, szaporodnak a szinte csak szellemi munkával dolgozók. Itt a munka másik oldalán nem átalakítandó „természet”, hanem ott is (viszont-) gondolkodó ember van. A vele való munka nem természetalakító cselekvés, hanem társadalmi, kommunikatív természetű jelenség. Ezért át kell alakítani a szervezetekről való gondolkodást, a vezetést a társadalmi- kommunikatív természetű modellek szerinti gondolkodássá.

Barátaimmal, már huszonöt éve a „hatékony és emberközpontú együttműködési kultúra” fejlesztésén dolgozunk. Az a tapasztalatunk, hogy a termékek értékében egyre nagyobb hányadot jelent a beépített tudás. Így az érték egyre inkább olyan munkából származik, amelyet sok különféle szaktudás együttműködése előállított elő.

A mai munkára leginkább tudások kombinációjaként érdemes tekintenünk. A régire is, de az efféle tekintés igénye mai. Ma a szervezetek akkor hatékonyak, ha tudnak emberközpontúan is együttműködni, hiszen a problémák megoldásához szükséges felkészültség a személyiségekben van. Nem lehet hozzáférni e felkészültségekhez az ezt hordozó, emberekre való tekintés nélkül.

OD.jpgA program témái

  1. A kommunikatív. A tudáskombináció.
  2. Racionálisan megbeszélni a dolgainkat.
  3. Hogyan tekintünk a szervezeti kommunikációra?
  4. Hogyan értjük meg egymást? A kommunikáció alapjai.
  5. A szervezeti tőke, mint felkészültség.  A szervezeti tőke három dimenziós fejlesztése.
  6. Tudáskombináló alapgyakorlatok.
  7. Az immateriális vagyon fejlesztése és felhasználása.
  8. Fejlesztői modellek. Emberi rendszerek fejlődése és fejlesztése. Technokratikus, pszichológiai, kommunikatív modellek.
  9. A facilitátori szerep.
  10. Szervezetfejlesztési eszköztár

 

elhavazva.jpgKapcsolatfelvétel céljából közvetlenül írhatsz a  domschitz.matyas@gmail.hu

címre

Kutatás-fejlesztési programjaink tanulságai pedig e könyvemben találhatók:

Domschitz Mátyás: "El vagyunk  havazva. Hogyan birkóznak meg a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában? Typotex. 2013.) itt

(* Az idézet forrása: Dobák Miklós – Antal Zsuzsanna: Vezetés és szervezés. Szervezetek kialakítása és működtetése. AULA Kiadó 2010.)

Sorozatok a "Hetedik világon, vagy csatlakozz a "hetedik világ" csoporthoz! https://www.facebook.com/groups/189263464443064/

 

Kép

http://www.trimitra.com/services/organization-development-services/

 

Szólj hozzá

értekezlet szervezés fejlesztés fejlődés vezetés ajánlat szervezet bemutatkozó értelem csapatmunka coaching csapatépítés szervezetfejlesztés consulting vezetőképzés stratégiai tervezés kooperatív vezetés