2021. okt 19.

amikor a fiú megbuherálta a gőzgépet

írta: Dr Domschitz Mátyás
amikor a fiú megbuherálta a gőzgépet

Bárki, aki a valóság egy piciny szeletével foglalkozik, észrevesz új részleteket, felfedez összefüggéseket, kitalál tökéletesítő eljárást

 

fiuk_a_gyarban.png

Az ipari forradalom adta anyagi gazdagság alapja az intenzív munkamegosztás. A komplex munkafolyamatokat elemi, egyszerű részekre bontják, majd ezeket a részeket hajtják végre a munkások.

Ezt az egyszerű munkát begyakorolják, ezért nem kell újra megtervezni, nem kell közben gondolkodni. A munkahelyet, a szerszámokat, mozdulatokat csak erre az egyszerű műveletre kell berendezni. És ha egymás után több száz, ezer munkadarabon végezzük el a műveletet, a munkaasztalt se kell a műveletek között átrendezni. Az ipar ezzel az újítással több ezerszeresére növelte a termelékenységet. Egy munkás egy műszak alatt több ezer munkaműveletet tud elvégezni, míg a régi módon néhány tíz komplex darabot tudott elkészíteni.

Adam Smith 1776-ban jelentette meg a "Nemzetek gazdagsága" című könyvét, amelyben "A munkamegosztás" című fejezetben a gombostűkészítő ipar fejlődésén mutatja meg a munka elemi műveletekre való bontását.

"Az egyik ember drótot húz, a másik egyenget, a harmadik szabdal, a negyedik hegyez, az ötödik csúcsot köszörül, hogy ráilleszthessék a fejet. A fejkészítés megint két vagy három különálló művelet. Külön mesterség a fej felillesztése, úgyszintén a kész gombostűk fényesre csiszolása, sőt még azoknak papírba csomagolása is. Így aztán a gombostűkészítés fontos mestersége mintegy tizennyolc külön műveletre oszlik." (Smith 1992)

adam_smith.pngKét és fél évszázaddal később még mindig ez az alapvető szervezeti gondolkodás. Elmélyült fókuszált figyelemmel tanulmányozzuk az alkatrész, a művelet, a világ egy kicsiny „gombostűnyi” részletét, hogy céljainknak megfelelően tökéletesítsük. Egy becslés szerint egy mai átlagos autó körülbelül harmincezer alkatrészből áll. És ha annak egy gombostűnyi alkatrészének elkészítése körülbelül húsz műveletből áll, akkor egy autó elkészítése hatszázezerből. Ekkor még nem számítottuk bele az alapanyagok (fémek, műanyagok, segédanyagok) kitermelését, előállítását.

A folyamat részeként kialakult a társadalomban az egyszerű munkát végző fizikai munkások tömege. Akiktől fegyelmezett munkavégzést várnak el, és akinek nem szükséges munka közben gondolkodni.

Nem tilos persze ez sem, sőt, ha valaki kitalál bármilyen tökéletesítő apróságot, azt beépítik a folyamatba. A folyamatok és a gépek is így tökéletesednek. Adam Smith ír egy példát a gőzgép tökéletesítésére is.

"Az első gőzgépeknél állandóan fiúkat alkalmaztak, akiknek az volt a feladatuk, hogy váltakozva nyissák és zárják a kazán és a henger közötti összeköttetést aszerint, hogy a dugattyú emelkedett, vagy süllyedt. Az egyik ilyen fiú, aki inkább szeretett volna a pajtásaival játszani, rájött arra, hogy ha az összeköttetést megnyitó szelep fogantyúját zsineggel összekapcsolja a gépnek egy másik részével, akkor a szelep az ő közreműködése nélkül is nyit, illetve zár, s így lehetővé teszi számára, hogy játszótársaival szórakozzék. Az egyik legjelentősebb tökéletesítés, ami ezen a gépen a feltalálása óta történt, ily módon egy fiúnak a találmánya volt, aki meg akarta takarítani a munkáját." (Smith 1992)

 gozgepek.png

Nekem is van több ilyen példám, de most egyet írok le. Csikó munkás koromban egy mezőgazdasági gépgyárban lakatos voltam. Egyszer egy nagyon unalmas feladatot kaptam. Méretre vágott drót darabokból össze kellett számolni hatvan darabot, és ezeket aztán egy kévébe össze kellett drótozni. Unalmas volt. És kitaláltam, hogy a hatvan darab egymás mellé helyezve kiad egy méretet. Ezt bejelöltem egy pontozóval a munkapadon. Ezután nem kellett számolnom, hanem csak kiterítettem egymás mellé a drótokat, és a jelek közti mennyiséget összedrótoztam. Hamarosan mentem a művezetőhöz, hogy adjon másik munkát, mert készen vagyok.

  • Hogy csináltad? - kérdezte.

Megmutattam.

  • Látta ezt más is? - kérdezte.
  • Nem - mondtam.
  • Ne is mondd el senkinek, mert akkor ez lesz a norma! – mondta.

A norma is így tökéletesedik. (ha nem vigyázunk). És persze nem mehettem játszani a pajtásaimmal, megkaptam a másik munkát. De a rendszer tökéletesedett.  Bárki, aki a valóság egy piciny szeletével foglalatoskodik, észrevesz új részleteket, felfedez összefüggéseket, kitalál tökéletesítő eljárást.

Szólj hozzá