2022. nov 07.

Ha munkaalapú társadalomról beszélünk, nem mindegy, hogy milyen az a munka

írta: Dr Domschitz Mátyás
Ha munkaalapú társadalomról beszélünk, nem mindegy, hogy milyen az a munka

 Az ipari és a tudás paradigma különbségei

54c9d5418a8086f8eb29a28d93c09144.png

A tudásalapú társadalmakban sok jelenségre máshogy tekintenek, mint az ipari rendszerekben. Néhány változást mutat az alábbi táblázat. (Sveiby 2001)

ipar_es_tudas.png

 A tudástőke egyszerre személyes és közösségi.  A tudásmunkában a személyek megosztják a tudásaikat. Ezt csak személyes tudásbirtokosként tehetik.  Közösségi, mert a közösség tagjai birtokolják, és mert a tudás létmódja a megosztás. A tömeges tudásmunka új tőkeviszonyt hoz létre a korábbi magántulajdon viszonyai mellett.

Új egyenlőtlenségek. Van, ahol a régi ipari munka társadalmai tudástársadalmakká alakulnak át és a tudással való munka a jellemző. S mert ennek nagy a hozzáadott értéke, jobban meg is lehet fizetni. Ezek a régiók innovációs versenyben vannak másokkal. A verseny lényege, hogy ki tud nagyobb hozzáadott értékű megoldásokat kidolgozni.

Máshol - például Magyarországon - az olcsó munkán alapuló ipari munka társadalmát építik. Amelynek kicsi a hozzáadott értéke. Ez a munka árversenyben van más régiók munkáival, abban, hogy ki tud olcsóbb munkaerőre támaszkodva versenyelőnyre szert tenni.

A tudásalapú társadalom egy komplex rendszer, amelyben minden összetevő hat a másikra, Gazdaság, politika, adózás, innovációs fejlesztések, oktatás egészségügy egységes rendszert alkotnak, amelyben az egészséges, művelt emberek fejlődése a cél.  A közoktatás és az egészségügy a legfontosabb befektetéssé vált.

tudaskozosseg_logo_szines_fekete.jpg

www.tudaskozosseg.com

 

Szólj hozzá