2022. jan 28.

Könyvajánló

írta: Domsa
Könyvajánló

Woman Reading Book Royalty Free Photo  Azt hiszem sok korombeli fiatal jár hasonló cipőben, mint a könyv főszereplője, vagy éppenséggel én. Nem mindig tudjuk, hogy merre tovább, csak haladunk, de nem igazán tudjuk hova. Pont úgy, mint a környezetünk, vagy legalábbis egy része. Ha a közelünkben lévők se haladnak az életükkel nekünk sincs sok motivációnk, megelégszünk azzal, ami van. Viszont, ha tovább tanulnak, építik a karrierjüket, családot alapítanak nekünk is sokkal több motivációnk van rá. Nem akarunk lemaradni. Persze jobb a saját utunkat járni, rendet tenni magunkban és a környezetünkben. Ebben remek segítséget nyújt a könyv. És habár az elején ”egy-a-sok-közül-önsegítőkönyvnek” gondoltam, pozitívan csalódtam.

  A könyv egy fiatal, kávézóban dolgozó pincérnőről szól. Szétszórt, mindig elkésik, tele van adóssággal, utálja a munkáját, haragos a kapcsolata az édesanyjával és van egy mérgező, se veled se nélküled párkapcsolata. Nincs egy álom élete. Egy napon betér a kávézóba egy fiatal férfi, aki egy viccel kezdi az ismerkedést, ami így szól:

„A csiga és a teknős hosszú útra indult. Mentek, mendegéltek már vagy egy álló napja, amikor a csiga megszólalt: „De jó, hogy ennyire lassan megyünk!” – és haladtak tovább. Eljött a második nap, és a csiga ismét megjegyezte: „De jó, hogy ennyire lassan megyünk”, majd folytatták tovább az útjukat. Így történt ez a harmadik napon is, amikor a teknős már nem bírta tovább, és megkérdezte: „Te csiga! Miért jó az, hogy ilyen lassan megyünk?” Mire a csiga így válaszolt: „Mert rossz irányban haladunk.” „

Könyv: Múzsa (Braskó Csaba)  Évát, a könyv főszereplőjét ez elgondolkodtatja. A fiú a későbbiekben is rendszeresen látogatja a helyet és tanácsokkal látja el a lányt, történeteket mesél neki és terelgeti. A lánynak egy nagyon komoly döntést kell meghoznia, marad abban a keserű életben, amiben van, vagy kilép belőle és megkeresi mit is csinálna szívesen. A könyv végig kíséri a lány útját. Bemutatja a nehézségeket, amik szembe mennek vele és persze a megoldásokat is a problémáira. Így részesei lehetünk Éva fejlődésének.

  Fontos hozzá tenni, hogy a fiú soha nem mondja meg mit csináljon a lány, csak elmondja Ő mit csinálna az adott helyzetben. Mert persze nem oldja meg senki helyettünk a problémáinkat. Erre a könyv is többször felhívja a figyelmünket, hogy senki nem mondhatja meg mit tegyünk. Nekünk kell dolgoznunk azért, hogy elérjük a céljainkat és azzal foglalkozzunk, ami boldoggá tesz minket.

  A könyv írója egy meglepetés fejezettel is készült: Éva jegyzeteivel, amiket a történet folyamán gyűjtött össze és egy Szemléletfejlesztés Minitréninggel olvasói számára, amelyeket email-ben kapnak meg az érdeklődők.

(Braskó Csaba: Múzsa. 21. Század Kiadó, 2013)

Domschitz Andrea

Szólj hozzá