2014. máj 04.

A nemzeti tőkének nem az az ismérve, hogy a tőkét a nemzettől lopják. A polisz ügyei 8.

írta: Dr Domschitz Mátyás
A nemzeti tőkének nem az az ismérve, hogy a tőkét a nemzettől lopják. A polisz ügyei 8.

corruption.jpg

Jó munkával, korrupció nélkül

Tiszta átlátható piaci viszonyokra, tiszta szakmai versenyre vágyom. Ha a korrupció miatt nincs hazai verseny, ha a korrupt szervezetek nyernek mindenhol, ahol csak lehet, akkor e szervezetek alapvető kompetenciái nem a szakmai üzleti versenyt, az ügyfelek igényeinek kielégítését  szolgálják, hanem a korrupciót. Ez pedig aláássa a versenyképességet. A nemzeti tőke erősítése közös érdekünk. Ám a nemzeti tőkének nem az az ismérve, hogy a tőkét a nemzettől lopta. Nem mindegy, hogy jó munkával, vagy korrupcióval gyarapodunk. A korrupcióval és a jó munkával nem egyenlő mértékben élnek és gyarapodnak a szervezetek. Az ábrán lévő négyzet a nemzeti tőke keletkezését ábrázolja a korrupció és a jó munka két dimenziójában. A korrupcióval és/vagy a jó munkával való gyarapodásnak négy alaptípusa írható le.

nemzeti tőke.jpg

  • Korrupcióval és rossz munkával. Ez a típus a rossz teljesítménye ellenére is megkapja a megrendeléseket, s ha ez a helyzete stabil, nem is fejleszti a szolgáltatását. Társadalmilag ez a leginkább káros tőkegyarapodás. 
  • Korrupcióval és jó munkával. Itt a jó munka fejlesztésére nincs verseny-kényszer, bizonytalan, hogy a jó munka megmarad. Ez mellett a korrupció kiszorít jól teljesíteni képes képes vállalkozásokat, ezért az egészséges nemzeti tőke fejlődése nehezebbé válik.
  • Rossz munkával korrupció nélkül. Ez a  szervezet könnyen kiesik a rendszerből.
  • Jó munkával korrupció nélkül. Ez a szervezet a piacon is versenyképes, s fejlődését a mai hazai viszonyok között a legjobban a korrupcióval dolgozó versenytársai nehezítik. Ez lenne a versenyképes kívánatos nemzeti tőke jellemzője. ha még létezik annak köszönhető, hogy van még piac, ahol a teljesítmény számít, vagy a magas teljesítménye felülírja a korrupt versenytársak korrupciós előnyeit.

Magyarország az EU korrupt harmadában

"A világ 177 országából 123 számít korruptnak a Transparency International legfrissebb rangsora alapján, Magyarország a 47. helyen áll, az Európai Unió 28 tagállamából a 20. helyet szerezte meg – derül ki a korrupcióellenes nemzetközi szervezet legfrissebb jelentéséből."

http://www.origo.hu/gazdasag/20131203-elkeszult-a-korrupcio-2013-as-vilagatlasza.html

Kép:

http://harvardpolitics.com/world/fighting-corruption-in-india/

 

Szólj hozzá

politika demokrácia egyenlőtlenség hatalom elidegenedés