2018. már 01.

Innováció - monopólium és szabad választások

írta: Dr Domschitz Mátyás
Innováció - monopólium és szabad választások

A politikusok igyekeztek állami bankmonopóliumokat felállítani, amelyeket aztán a barátaiknak és üzleti partnereinknek juttathatnak - cserébe a monopóliumból származó profit egy részéért. A bankok is hamar lecsaptak az őket irányító politikusoknak nyújtott hitelezés lehetőségeire

Daron Acemoglu és James A. Robinson az intézményi közgazdaságtani modelljüket kifejtő könyvükben (Miért buknak el nemzetek?) több metszetben is összehasonlítja Mexikó és az USA gazdaságát. Keresik az Észak Amerikai gazdagság és a Dél-Amerikai szegénység okait.

edison.jpgMutatok egy példát. Az innováció terén már a XIX. században is vezetőnek számított az Egyesült Államok. Ha valakinek volt egy jó ötlete azt szabadalmaztatta, ez nem is került sokba. Például Edison 1093 szabadalmat adott be az Államokban és 1500 szabadalmát fogadták el a világon.

A feltaláló eladhatta a szabadalmát, de ha többet akart keresni, alapíthatott egy vállalatot. Ehhez persze pénzre volt szüksége. Ha nem volt elég pénze kölcsönt vett fel a bankból.

A szerzők bemutatják, hogy ez hogyan lehetett Mexikóban és hogyan az Egyesült Államokban.

Az USA-ban sok pénzintézet versengett a pénze kihelyezése érdekében, míg Mexikóban kevesebb ilyen volt. Az Államokban 1914-ben 27864 bank volt, Mexikóban 1910-ben 42. Miért alakult ki a különbség? Idézem:

profit.jpg"Az Egyesült Államokban egyáltalán nem azért alakult ki olyan bankrendszer, amely sokkal kedvezőbb hatással volt az ország gazdasági előmenetelére, mert a banktulajdonosoknak mások lettek volna a motivációjuk. A profitorientáltság, amely a mexikói bankrendszernek monopolisztikus jelleget kölcsönzött, az Egyesült Államokban is jelen volt. De a mexikóitól alapjaiban különböző amerikai intézményrendszer miatt a profitmotívum máshogy nyilvánult meg. A különböző gazdasági intézmények sokkal komolyabb versenyhelyzetbe hozták a bankárokat. És ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy egy teljesen eltérő politikai intézményrendszerben maguk a politikusok, a bankszektor működését szabályozó törvények megalkotói is teljesen más ösztönzőkkel szembesültek. Tény, hogy a XVIII. század végén, nem sokkal az Egyesült Államok alkotmányának hatálybalépése után, még a mexikóihoz hasonló bankrendszer kezdett kialakulni. 

oligarchy-1.pngA politikusok igyekeztek állami bankmonopóliumokat felállítani, amelyeket aztán a barátaiknak és üzleti partnereinknek juttathatnak - cserébe a monopóliumból származó profit egy részéért. A bankok is hamar lecsaptak az őket irányító politikusoknak nyújtott hitelezés lehetőségeire, akárcsak Mexikóban. De ez az állapot az Egyesült Államokban azért nem maradt tartós, mert a bankmonopóliummal próbálkozó politikusok - szemben mexikói kollégáikkal - csak választások útján maradhattak hatalmon. A bankmonopólium és a politikusoknak nyújtott kölcsön jó üzlet a politikusoknak, hacsak nem buknak bele. A polgároknak viszont már messze nem olyan jó.

corruption_1.jpgSzemben Mexikóval, az Egyesült Államokban a nép ellenőrzés alatt tudta tartani a politikusokat, és megszabadult attól, aki arra használta a hivatalával járó hatalmat és befolyást, hogy megszedje magát, vagy monopóliumokat szerezzen a cimboráinak. Következésképp a bankmonopóliumok összeomlottak. Az Egyesült Államokban a széles körű politikai jogok, főleg Mexikóhoz viszonyítva, egyenlő hozzáférést biztosítottak a finanszírozási forrásokhoz. Ez cserébe biztosította, hogy akinek volt egy nagyszerű  ötlete, vagy találmánya, az profitálhatott belőle."

miert-buknak-el-nemzetek.jpg(Daron Acemoglu & James A. Robinson: "Miért buknak el nemzetek? A hatalom, a jólét és a szegénység eredete.

HVG, Budapest 2013. 41.oldal)

Kép

  • http://mindenamihallas.hu/blog/erdekessegek/thomas-alva-edison-egy-hallasserult-zseni.html
  • http://thewandererpress.com/catholic/news/frontpage/will-the-oligarchs-kill-trump/
  • http://paramountbusinesscoach.com/boost-your-profits-for-small-business-owner/
  • https://blogs.imf.org/2017/09/21/corruption-in-latin-america-taking-stock/
Szólj hozzá