2020. sze 12.

Egyenlő(bb)ség

írta: Dr Domschitz Mátyás
Egyenlő(bb)ség

Biztonságos szolid megélhetés - mindenkinek

traveller.jpgA Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért egyesület jövőkép kutatását bemutató sorozat utolsó előtti darabját olvasod. Megkérdeztünk embereket, milyen boldog világot képzelnének el az unokájának? Itt az anyagi körülményekről elmondott képeket mutatom be.

A jövőképek egy kisebb része a mostani jólét növekedését várja az unokája számára, utolérjük a nyugati életszínvonalat, unokánk gondtalan anyagi helyzetben él, biztonságban. „Megvan mindene.” Sokat utazik a világban, s egy picit jobb helyzetben van, mint az átlag.

A vélemények nagyobb része egy anyagiakban szolidabb ám biztonságos jövőt kíván unokáinak. Mindenkinek meg lesz mindaz, amire szüksége van, sem több, sem kevesebb. Senkinek nem kell nélkülözni, nem lesz éhező, fázó, ápolatlan, gondozatlan, ellátatlan ember. Ne legyenek kiváltságos helyzetben emberek pusztán attól, hogy valamilyen helyzetbe beleszületnek. Van munkalehetőség és ebből meg is lehet élni, nincsenek gondjai, ha családot alapít, szép családi környezetben, nyugodt körülmények között él, és biztosítani tudja utódainak a még jobb feltételeket. Eltűnnek a hatalmas különbségek az emberek anyagi helyzetében, mindenkinek van otthona. Az anyagi világ megélhetési gondoktól mentes, mert ez ad valamiféle szabadságot, s az emberek olyan munkával keresik a kenyerüket, ami közel áll a szívükhöz.

„Azt írtam, hogy olyan világot szeretnék az unokáimnak, ami nem ilyen küzdelmes, nem arról szól az egész nap, hogy hogyan szerezzük meg a napi betevőt. Olyan világot, ahol az emberek figyelnek egymásra, segítik egymást, örülnek a szépnek, a természet csodáinak is. Olyan világot, ahol tartalmasan lehet élni. A romló gazdaság negatív indulatokat gerjeszt, ezért gondolom, hogy virágzó gazdaságot, és békés egymás mellett élést szeretnék unokáimnak. „

Social-Equity-400.jpgUnokánk világában egyenlőbbek az emberek. Eltűnnek a hatalmas különbségek az anyagi helyzetben, mindenkinek van otthona. A fiataloknak nem okoz gondot az egzisztenciális biztonság megteremtése. Vannak alternatíváik a tanulás terén, s a munkahelyekben. Minden ember dolgozik, és nincs munkanélküliség. A munkát pedig megfizetik. Mindenki hozzáférhet az alapvető eszközökhöz, ami életét megkönnyítheti, de a gépek energiatakarékosak. 

„Ezért szeretném azt, hogy olyan lenne a világ, ha nem is egyenlő, mert olyan soha nem lesz, hogy mindenki egyenlő, de legalább kicsit közelítsen ahhoz, hogy valaki mondjuk egy kicsit gazdagabb, kicsit az életkörülményeknek megfelelően közelítsen ahhoz a szinthez, hogy mindene meglegyen. Ne azzal kelljen törődnie, hogy a gyerekeinek meglegyen az ivóvize, az élelem stb., hanem az, hogy a továbbiakban hova szeretnék elutazni stb. Ezt egy minimum dolognak tartanám.”

„Azt írtam, hogy minimális diszkrimináció, mert olyan, hogy diszkrimináció soha nem fog megszűnni ebben a világban, tehát, hogy minimális legyen. „

A „mindene meglegyen” a jólét tartalmába sokan anyagiakon túli értékeket is megfogalmaztak. Boldog, közösségi ember, aki jólétben él, amit nem fogyasztói értékek, hanem a tudományos és lelki-szellemi fejlődés definiál, önmegvalósító egyéniség.

„Erről már beszéltem, közjó által vezérelni a gazdaságot, a politikát is, és … akármennyien is vagyunk, … egy konszolidáltabb egyéni fogyasztásra van szükség. Én azt gondolom, hogy semmi nem indokolja, hogy az én unokám többet fogyasszon, mint az én nagymamám. Nincsen rá igazából indok. Amiből fogyasszon többet, az legyen a kultúra, vagy információ, vagy ilyesmi. Nem kell többet enni, meg nem kell többet inni, meg újabbnál újabb ruhákat, meg mobiltelefonokat vásárolni, mert erre nincsen valós indok, meg elfogadható. És akkor még egy dolog, hogy olyan társadalmi berendezkedés, ahol biológiailag kódolt dolgainkat nem kell teljesen feladni, tehát én nem gondolom, hogy ezt az agressziót, meg az ilyen alapvetően biológiai örökséget, ezeket végképp ki kell gyomlálni a társadalomból, meg kell találni azoknak a kibontakozási színtereit, sport, vagy vetélkedő, vagy nem tudom, micsoda, … tehát ez mindig az aktuális közízléstől függ. De biológiai lénynek kell mindenképpen maradnunk. Ez anélkül szerintem nem fog menni.”

„Az emberek belátták, hogy az anyagi felhalmozás és a mindenáron való növekedés hajszolása, meggazdagodás, egyéni vagy társadalmi meggazdagodásnak a kényszere az nem vezet eredményre.”

yoga.jpeg„És áttevődik a hangsúly egy ilyen szellemfejlődési aspektusára az embernek, tehát hogy ez az anyagi aspektus az egyre inkább elkopik, és inkább egy ilyen szellemi meggyőződésen alapul a társadalom. Tehát egy ilyen közös, globális kultúra alakul ki, amelyben az ilyen önző szempontok, azok háttérbe szorulnak, mint az egyéni meggazdagodás.”

„Az anyagi feltételekkel kapcsolatban … ne legyen túl technicizált a világ. Legyen elég a szükséges és a felesleges anyagi javakban ne tobzódjunk. A tudás, a kultúra legyen mindenki számára hozzáférhető, és ez ne csak egy technikai tudásban merüljön ki, hanem maradjon meg a humán kultúra is.”

„Az anyagi-tárgyi feltételeknél azt írtam, hogy ami benned van, az az érték. És az igényeid és a lehetőségeid mindig adottak és megadatnak. És akkor ebben a keretben tudom én elképzelni, hogy akkor a jövőnk, anyagi-tárgyi feltételek, tehát hogy ez milyen. Csak egyénre szabottan tudod ezt megfogalmazni vagy elképzelni.”

bycicle.jpeg

A tárgyak világa az emberi természettel és az természeti környezettel a jelenleginél szolidabb kapcsolatban van. Emberléptékű a technika, nem akarjuk magunkat jobban kiszolgáltatni a technikának, a tudománynak, mint amennyire az élhető élethez szükséges. Megújuló energiaforrásokat használunk. A tárgyaink tartósak.

„Olyan világban szeretnék élni, ahol a vasalóm tovább él, mint én, tehát nem ez az eldobható kultúra van, hanem a dolgok tartósak. „

„Az anyagi-tárgyi világ, azt úgy képzelem el, hogy már sejtem, hogy én mindig szegény leszek, de már olyan értelemben, hogy nem lesznek ilyen nagy értékű dolgok körülöttem. Csak ilyen szükséges dolgok, és azok is inkább, amit magam meg tudok csinálni. Kézzel csinált dolgok, meg ilyen kis ilyen praktikus, amibe maga az értéket a kézzel készítés, meg az a kis poén jelenti, amilyen. Kevés gép, azok is főként egyszerűek. Illetve vannak ilyen kütyük, van egy szekrény, ahová be lehet zárni, és akkor az ember elfelejti egy időre.”

A jelen kritikája

A jelen kritikájaként fogalmazódott meg a jövő, s így a jövő kontrasztjaként a megfogalmazott jelenünk ilyen:

Fogyasztói értékek definiálják a jólétet. Vannak nélkülöző, éhező, fázó, ápolatlan, gondozatlan, ellátatlan emberek. Van hazugság és irigység.

„Az anyagi feltételek egyre jobbak, de bizonyos csoportok és bizonyos személyek érdekei mentén lesznek ezek egyre jobbak, vagy egyre gazdagabbak a világban. De hogy ez ugye azért a jövő pályája is, hogy mindent meg tudunk teremteni, mindent létre tudunk hozni. De nem gondolunk talán arra, hogy holnap mi van, hogy megesszük a holnapi kenyerünket.”

„Túlélési/megélhetési versenyben élünk, nagy a létbizonytalanság. Az anyagi felhalmozás és a mindenáron való növekedés hajszolása a jellemző, az egyéni meggazdagodás, egyéni vagy társadalmi meggazdagodásnak a kényszere. Nagyon fontos szerintem is a világban a pénz. Nagyon fontos bárhol, bármiről beszélünk, bárhol vagyunk a pénz valamilyen szinten mindenképp fontos. Mennyi pénzed van, hova tartozol, mennyit keresel, az rengeteget számít.”

indian-slum-thumb21284823.jpg

„Ha te pesszimista voltál, akkor én nem tudom, hogy mit mondjak, magamra. Két szót írtam fel összesen, akik egy kicsit jobban ismernek, tudják talán, hogy miért. Munkalehetőség és az ebből adódó anyagi biztonság. Ugyanis a napi megélhetésért, a minimális megélhetésért folyó harcok már az álmaimat is megölték. Nincsenek álmaim. Munkát akarok! És először magamnak, természetesen utána gyerekeimnek és unokáimnak. És minden ebből következik. Az anyagi biztonság, és az a sok egyéb dolog, az emberi kapcsolatok, amik erre épülnek. Az első és legfontosabb dolog az én szememben a munka.”

„Azt az egy szót írtam fel, hogy nincs repülőtér. Ott jöttünk el mellette a bajai úton. A „repülőtér” Szegednek a legnagyobb cigány-putri telepe és nagyon lepukkant. Iszonyú, nincs semmiféle közművesítés, ablakok sincsenek, üveg, semmi nincs. Csak a csupasz falak és ott nagyon sok roma lakik. És most mikor jöttünk át a bajai úton ott ült egy roma kisgyerek, ült a vasúti átjárónál a lámpa mellett és ment el mellette egy jól öltözött olyan átlagos srác és a kis srác. Csupa kosz volt és egy semmi ruha volt rajta nézett föl a srácra és nézett utána  … és nézett föl rá, hogy hol van ő attól, hogy így nézzen ki mondjuk 10 év múlva. Ennyi.”

Erdő, folyó, fű, fa, virág

A környezet kívánatos állapota unokánk világában

Az unokánknak kívánt világban egészséges a környezet, tiszták a vizek, dús a növényzet, vannak erdők, mezők, tavak, parkok a városban, sok fa, meg virág. Van eső, hó, napsütés, minden, ami kell. Ez a környezet. A környezeti állapot helyreállt. Burjánzó, vad, sokszínű, zsombékos, nádas, erdős, ligetes. Tiszta, szép, üdítő. Csend. Érték a környezet védelme, s nem kell érte külön küzdeni, tisztelik az életet. Az emberek sokat vannak a zöldben, kirándulnak, úsznak, vitorláznak.

Az emberek vigyáznak a tisztaságra, működik a szelektív hulladékgyűjtés. Az élelmiszerek természetesek nem génmanipuláltak, meg lehet bennük bízni.

A lakóhelyi környezet falusias, vagy kisvárosias, ahol jó kimenni az utcára, a lakóhely emberléptékű természet-közeli, közösségi hely. Erdőket telepítenek, ami nem magántulajdon, s mindenki sétálhat benne. Ha van tömegközlekedés az is környezetbarát, megszűnik a gyárak környezetszennyezése

Az emberek természeti világhoz való viszonya megváltozik, s felerősödik a „nem beavatkozni” szemlélete, az emberek jobban tisztelik a nem ember alkotta világot, s magukat harmonikusan illesztik bele abba, ami megadatott.

grandfather-and-granddaughter.jpg„Úgy képzeltem el, hogy megyek a kis unokámmal, és mutatom neki a világot körülbelül. És vannak olyan részek, ahol nem járnak emberek. Tehát mondom neki, hogy kedves kis unokám, itt oda lehet nézegetni, és ott túrnak a vaddisznók és mi oda már nem megyünk, oda nem megy senki. Ez az ő lakhelyük, ez az ő magánterületük. Elvannak.”

„Számomra a legfontosabb … a kölcsönkapott Föld elvét kéne követni, vagy ez lenne a legideálisabb az unokáim számára. Hogy akkor ennek a legkomolyabb tiszteletben tartására levő társadalom működne, hogy minden emberi tevékenységgel a lehető legkevesebb kárt okozó, leginkább harmonikusan megvalósítani egy ilyen ökoszisztémát. Lehetőség szerint akkorra csak megújuló energiaforrásokkal, meg megújuló anyaghasználattal. Tehát mindent, amit lehet, visszaforgatni.”

Erősen természettudatos szemléletben harmóniában élnek a természettel, egyenrangúbb viszonyban vannak a többi élőlénnyel. Mindenki tisztában van a hatásokkal, az ellenhatásokkal, az okkal és az okozattal. Ez egy magasabb tudatszintet jelent, ahol nem egyesével, hanem átfogóan is képesek az emberek gondolkodni, mindenki individuum, de ugyanakkor egy átfogóbb egység részeként is átéli magát. Az emberiség tagjainak globális felelősségérzete van, és ez befolyásolja mindennapi döntéseiket, s nemcsak a szűkebb rész érdek. Megáll a természeti környezet pusztítása.

 living_earth.jpg

Képek
http://hu.depositphotos.com/3630894/stock-photo-The-girl-traveller-with-a-map-of-the-city-and-a-backpack.html

http://www.onestreet.org/resources-for-increasing-bicycling/65-social-equity-needs

http://radhanathswamionline.com/insights/attitude-gratitude-bridge-god/

http://www.designbuzz.com/have-some-fun-with-these-innovative-bicycles/

http://www.dreamstime.com/stock-photos-indian-slum-image21284823

http://www.colourbox.com/image/grandfather-and-granddaughter-collecting-lingonberries-in-the-forest-image-4579246

http://earthobservatory.nasa.gov/Features/LivingEarth/ 

 

 

Szólj hozzá