2014. jún 17.

"Varázslat a fátyol alatt" - Veszprém és a fesztiválok

írta: Dr Domschitz Mátyás
"Varázslat a fátyol alatt" - Veszprém és a fesztiválok

Veszprém1.jpg"... varázslat a fátyol alatt"*

A veszprémiek büszkék a városukra. Az ország egyik legszebb vidékén, az ország egyik legszebb városában laknak. A város éppen akkora, hogy még szép benne élni és már elég nagy ahhoz, hogy a nagyobb középvárosok előnyeit is kínálja a benne élőknek.

Persze az életet habzsoló mohó, fiatalok több lehetőséget, több szórakozást szeretnének, ám a békésebb, bölcsebb veszprémiek, a gyerekre ügyelő kismamák, nagypapák szeretik a város nyugodt, csendes,  mégis eleven hangulatát.

Az elfoglalt vezető, vagy a vizsgák közt feszülő diák, ha átsiet a város centrumán és véletlenül annyira megáll, hogy  megáll  vele az idő, s elcsendesedik belül, s kilát önmagából, meglepődik. Gyönyörű ligetben, vagy virágos domboldalban, vagy bakonyi erdőre nyíló, aranyló tág téren találja magát.

Veszprém2.jpg
 "Úgy látszik az ember az előbbihez képest világosabb és melegebb földre ér. A napfény fehérebb, majdnem olyan fehér, mint a Földközi-tenger fölött. A színekről a köd eltűnik és jobban világítanak. A tárgyak körvonala élesebb. A légkör mintha elektromosabb lenne. Ez nem a Kárpát-medence. Mintha a Karszton átnyúlna, ez az Adria fehérebb, tisztább, világosabb és melegebb tája."

a_balaton_felvidek_csodai_vulkanok_kotengerek_barlangok.jpgVagy, ha kilépsz a Séd moziból, (a mai Hangvilla), az élménytől még nyitott lélekkel, megérzed a város mediterrán hangulatát. Mint ahogy érzik ezt a gyerekek, a gyerekhez lassuló kismamák, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a ráérő őgyelgők, akik csak úgy megengedik maguknak a várost, a géniuszt, a város fényeit.

"A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is belevilágít és a gyümölcs íze is világosabb. Délnyugat erről az oldottságról ismerhető fel. Sehol semmi túlzás, izzasztó erőkifejtés. Ez az oldottság a tájban, az emberben, a dolgokban, a közösségben, a beszédben, a mozgásban."
"A Balaton zalai partján és Veszprém körül van ilyen táj."

Ez a hangulat  Hamvas Béla öt géniuszából az egyik, a délnyugati géniusz, a mediterránum oldott, aranyló géniusza. Hangulat, amit érzünk a tájon, de még inkább a tájban.

"Mindez itt csak alig tény, inkább varázslat a fátyol alatt."

belváros.jpgA város modern szögletes épületekkel körülvett központi tere botránykő volt a régi Veszprémiek szemében még a nyolcvanas évek közepén is. A város képét, hangulatát tönkretevő, ízléstelen  voluntarista, pártbizottsági törekvést láttak benne, amely nem illeszkedik szervesen a város életébe.

Eltelt néhány szabadabb év és a  tér aranyszínű fátylat öltött. A kilencvenes évekre, a kőépületek magukba szívták a mediterrán géniusz aranyló, oldott hangulatát, s a tér a veszprémiek kedves helye lett. Jó itt megfuttatni a gyerekeket,  jó itt a zsongás, körbe állható az indián zene, vagy a krisnások monoton andalító muzsikája, könyveket böngészhetünk a standokon, és csak úgy, vonzódva, egymás mellett lehetünk.  A mediterrán géniusz fő rendező elve  a vonzalom. 

Pár éve azt hihettük, hogy ennek vége, mert itt is elindult a város térburkolat innovációja. Több éven keresztül gödröket, kőhalmokat sarat kerülgettünk a belvárosban, s ellenzékként morogtunk a városvezetésre, nem hittük, hogy a tér szép lesz még valaha.

A  belváros elkészült. És újra szép lett. A város aranyló, oldott hangulata ismét a régi, s újra zsong.

Ez az andalító zsongás a város környékére és a városhoz közeli Balaton felvidékre is jellemző. A táj  zsong.

bor_balatoni_taj.jpg "Itt valami olyasmi született, amit a föld egyetlen pontján sem látni. Ez a méhes ... A kaptárak körül zúgnak a méhek és az ablakon szállnak be és ki ... A méhes az éber alvás helye ... Zsongása és hangulata van, képek áramlása, érthetetlen és szakadatlan álmodozás ... A helynek valami rokonsága van az arannyal ... Az édes sziréni fény még az ételek ízében is benne van. A nyugati hang kicsit érdes, az északi homályos, az erdélyi töredezett. Ez a hang itt napos és a csengése rokon a szentgyörgyhegyi bor csillogásával."

Egy negyed óra a part...

kori.jpg

Autóval negyedórás út és lenn vagyunk a Balatonon. Ezt a város egyik legnagyobb előnye mondják a Veszprémiek.

Leugrunk Füredre, Tihanyba, vagy Almádiba, ismerjük az északkeleti part zajosabb, vagy csendesebb, eldugottabb strandjait, és leugrunk a partra télen, a Füredi móló környékén forralt bort inni, korcsolyázni, vagy csak nézni a jégen a boldog, önfeledt, friss, téli, karneváli hangulatot. Az aranyló, oldott hangulat a téli hidegebb napokon is áttűnik.

 "Csak egy negyedóra és már lenn vagyunk a parton", mondják az északnyugatról érkező autós külföldi turisták,  és a körgyűrűn elkerülik a várost, és  percek múlva lenn vannak a parton. Nem szeretik ezt Veszprém kereskedői és idegenforgalmi vállalkozásai.  "10 perces város" mondják. Mintha a város is berendezkedett volna erre a "csak egy ugrás a Balaton" helyzetre. Kevés az idegenforgalmat kiszolgálni tudó szálláshely, vendéglő és program. Nyáron a hidegebb, esős napokon sok a külföldi, amikor nem lehet a parton strandolni, és a parton nyaraló turisták felugranak megnézni a várost, ekkor bevásárolnak, s emelik a kereskedelem forgalmát.

Két fesztivál

Van két olyan alkalom a nyáron, amikor mindenképpen érdemes eljönni. A város fénye ekkor a legerősebb.

És zsong.

utcazene.jpg

A hangulat elvarázsol.

utcazene51.jpg

 Vonzódsz. Szereted a zenét. A párodat.Tele vagy szeretettel.

utcazene fesztivál Veszprém.jpg

Mindenkit szeretsz. És mindent. A mindenséget.

Elmondhatatlan. veszpremfeszt.jpg

Elszállsz.

"A fény az embert is átsugározza, a dolgokba is belevilágít és a gyümölcs íze is világosabb. Délnyugat erről az oldottságról ismerhető fel. Sehol semmi túlzás, izzasztó erőkifejtés. Ez az oldottság a tájban, az emberben, a dolgokban, a közösségben, a beszédben, a mozgásban."
"A Balaton zalai partján és Veszprém körül van ilyen táj."

Elmondhatatlan. Inkább gyere el! Ideutcazenelogo.jpeg

veszprémfeszt logo.jpgés ide

 

 

 Az idézetek forrása Hamvas Béla: Az öt géniusz, Életünk szerkesztősége, Életünk Könyvek és a Magyar Írók szövetsége Nyugat-Magyarországi csoportja. 1988.  

(Ez egy korábbi szövegem átírt változata: Veszprém a Balaton hátterében : "varázslat a fátyol alatt" Comitatus : önkormányzati szemle 7. évf. 7-8. sz.)

Képek

  • http://classicahotel.hu/hu/Elmenyek-tavolabb/Veszprem-a-kiralynek-varosa
  • http://www.panoramio.com/photo/5693177
  • http://www.hirekma.hu/kereses/tags/Ferenczy+Gergely/
  • http://vehir.hu/cikk/2013-06-23/nagy-nevek-nelkul-az-idei-utcazene-fesztival
  • http://itthonotthonvan.hu/cikkek/18485/a_balaton_felvidek_csodai_vulkanok_kotengerek_barlangok
  • http://infovilag.hu/hir-15108-taj-es-borkultura-osszetartoznak.html
  • http://utazona.hu/cikk/balaton/wellness-es-unnep-a-balatonnal/2
  • http://fenykepezes.blog.hu/2008/07/21/veszprem_utcazene_fesztival_zaronap_vi_kepek
  • http://www.hotelmagister.hu/hun/page-utcazene-fesztival-olcso-ifjusagi-szallas-kollegium-diak-hotel-rendezveny-veszprem-balaton.html
  • http://fenykepezes.blog.hu/2008/07/19/veszprem_utcazene_fesztival_negyedik_nap
  • http://www.eon.hu/aktivenergia/2013_nyar/program_ajanlo.php

 

Szólj hozzá

közösség boldogság