2014. már 17.

Sorozat a kooperatív együttműködésről

írta: Dr Domschitz Mátyás
Sorozat a kooperatív együttműködésről

1. Delfin metafora. Intelligens egységek együttműködő hálózata. Új metaforával írható le a tudás-intenzív társadalom kapcsolatrendszere, melynek lényege, hogy az valójában intelligens egységek együttműködő hálózata, ami az együttműködő delfinek csoportjaihoz hasonlítható. Tovább:

2. Tudástársadalom és kölcsönös megértés. Ma már nem a fizikai munka teremti a legnagyobb értéket, hanem a termékbe beépített tudás. A tudás a termékekben, a piaci ismeretekben, a marketingben, a gazdasági előrejelzésekben, s az emberi erőforrás képességeiben. Az értékek a következő évtizedekben egyre inkább szellemi munkából származnak. Ez a változás átrendezi a világot. Tovább!

3. Hogyan oldjunk meg stratégiai problémákat? A szervezeti (és egyéni) stratégiai tervezés során elemezni kell a szervezet célrendszere szempontjából fontos külső és belső környezetet, és ezen alapulva kell megfogalmazni a szervezet céljait, stratégiáját. Ajánlott az alábbi sorrendben az itt leírt kérdésekre választ adni. Ezt a tervezési folyamatot a szervezet vezetésének ajánlatos csoportmunkában végezni. Sorozat a szervezeti hálózatokról, harmadik rész. Tovább:

4. A munka új interaktív világa. A tudás-intenzív munka kifejezés azt jelzi, hogy a munkában egyre gyakoribb, hogy a szervezetekben tudással dolgozunk, s a munka valamilyen tudás, információ előállítása. Ez a tudás többféle lehet, s a tudásoknak megvannak a maguk érvényességi kritériumai. E tudás igénye vonatkozhat az objektív világra azaz a tényekre, a szervezet és környezete normáira és az interakciókban résztvevők belső világára. mindegyikről máshogy kell kommunikálni. Tovább: 

5. Eltérő pszichológiai szerződések. Az értékek előállítása egyre gyakrabban kommunikációval kapcsolatos cselekvésekkel történik, emberi cselekvések által, s a fejlett országokban a fizikai dolgok előállításával egyre kevesebben foglalkoznak. Ez a tény a munkahelyi szervezeti és pszichológiai szerződések feltételeit is átalakítja. A munkában növekvő a pszichológiai elem súlya a gazdaságival szemben. Tovább:

 

Szólj hozzá