2016. aug 02.

Miben különbözik a tudástőke az anyagi tőkétől? 3. Demokratizálja a hatalmat

írta: Dr Domschitz Mátyás
Miben különbözik a tudástőke az anyagi tőkétől? 3. Demokratizálja a hatalmat

bernie.jpg

A hatalom átrendeződése

A bonyolódó társadalmakban egyre inkább olyan problémákat kell megoldani, amelyhez nem ért egyedül egy ember sem. Ezért több ember tudását kell kombinálni.

heterarchia_1.jpgEhhez pedig olyan kommunikációs helyzetek kellenek, ahol nem dominálhat egyetlen szempont (a vezetői) sem. A megoldásnak többféle szempont szerint kell jónak lenni. Nem lehet egy központú (monarchikus) a vezetés.

A tudásalapú rendszernek nem felel meg a hierarchikus szerveződés A több eltérő szempontot érvényesítő agytröszt szerű szerveződés lép a helyébe.  

A sikeres szerveződések ilyenek. Heterarchikusak. Több szempontnak kell megfelelniük, s e szempontokat specialisták képviselik. És a helyzettől függően hol az egyik, hol a másik szempont dominál.

Mert nincs az a vezető, aki mindent tud.

A vezetőnek kell biztosítani, hogy mindegyik szempont érvényesülni tudjon. feudalizmus.jpg

Az iskolának fel kell erre készíteni a diákokat. Merjék vitában vállalni speciális véleményüket, szempontjukat. Ehhez pedig olyan vitakultúrára van szükség, amelyik határozottan képviseli a maga igazát és tiszteletben tartja a másik személyét.
A növekvő számú tudásbirtokos révén a hatalomkoncentráció anakronisztikussá válik. A nagy hatalom-koncentrációjú rendszerek lemaradnak a tudásalapú versenyben.

Az államok szintjén ezt szolgálják a fékek és ellensúlyok rendszerei.

Lájkolj minket! Itt.

Kép

  • http://www.newsobserver.com/news/politics-government/state-politics/article91913897.html
  • http://www.resilience.me/letter-mimetic-networks--ecosystems-of-ideas.html
Szólj hozzá

tudásmenedzsment társadalom szervezet tudástársadalom tudásszervezet Tudástőke