2016. dec 01.

ott vagytok egymás mellett, beszéljétek már meg egymással!

írta: Dr Domschitz Mátyás
ott vagytok egymás mellett, beszéljétek már meg egymással!

"Beszéljenek már egymással !!!"chaplin_1.jpg

Ez az óhaj ma gyakran elhangzik a cégvezetők szájából!

A szervezeteket érő legfontosabb változás, hogy bonyolultabb tudással, kapcsolatrendszerrel, és gyorsabban kell dolgozni, mint korábban. Ez kikényszeríti, hogy a vezetés és a munka kooperatív legyen. E sorozatban összehasonlítjuk a régi vezetés helyzetét a maival. 1911-ben jelent meg Taylor: a „Tudományos vezetés alapjai” című könyve. Nagyot változott a világ azóta. A példa kedvéért egy 100 évvel ezelőtti állapottal kezdtük, egy akkori forgácsoló céggel.

Összehasonlítottuk a korabeli vezető szükséges tudását, és a vagyon eloszlását a maival. Itt folytatjuk.

don't speak.jpgAz is fontos volt a korabeli munkában, hogy az olvasó (aki esztergályos) ne beszélgessen munka közben, inkább a keze járjon.

Ám most éppen ebből jön a problémamegoldás. A probléma megoldásához kicserélik, megosztják a tudásaikat. S a munka: tudásáramlás, tudások kombinációja. És ez gyakran használt szavunkká lett: „tudás-kombináció”. Úgy működnek a mai szervezetek, hogy a jogász tudása kombinálódik a marketinges tudásával, a marketinges tudása a termelési igazgatóéval, az ő tudása a mérnök tudásával. Az a jó, hogy ha kommunikálnak.

speak.jpgRégen, ha lehetett, szűkítették a kollégák kommunikációs lehetőségét, most vannak olyan cégek, ahol csocsózó hely is van a munkahelyen, hogy amikor kikapcsolódnak, akkor játszanak egymással, és a játékban regenerálódjanak, és szorosabb kapcsolat alakuljon ki közöttük.

Van olyan világcég helyi központja Budapesten, amely közepén park van. A parkban, mint a kávézó helyeken, le lehet ülni a kollégáknak és, hogy ha jó idő van, a szabadban, az a dolguk, hogy kommunikáljanak egymással. Mert ezt is észrevették, hogy a dolgozók a munkahelyi kiránduláson is leginkább a munkáról beszélgetnek. Sőt, mikor a munkáról beszélgetnek, olyasmiket is megbeszélnek, amit egy hivatalos értekezleten nem.

Tehát érték keletkezik akkor, mikor a mérnöki irodában beszélgetnek az emberek.

 A mindent tudó utasító vezető helyére a kooperatív vezető került.

A régi vezetői minták nagy része alkalmatlan a kooperatív vezetéshez

A kooperatív vezetés fejleszthető.

https://hetedikvilag.blog.hu/tags/ajánlat

 

 Forrás:elhavazva.jpg

  • Domschitz Mátyás: "El vagyunk  havazva. Hogyan birkóznak meg a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában? Typotex. 2013.) itt
  • Domschitz Mátyás: Társadalmi tőke a kommunikáció participációs modelljével. in.: Bajnok Andrea – Korpics Márta – Milován Andrea – Pólya Tamás – Szabó Levente (szerk.) A kommunikatív állapot. Diszciplináris rekonstrukciók. Horányi Özséb 70. születésnapjára. c. kötetben. Typotex, Budapest, 2012.https://www.typotex.hu/konyv/a_kommunikativ_allapot

Kép

  • https://www.women24.com/CareersAndMoney/AtWork/Why-dont-women-speak-up-at-work-20111202
  • https://www.thehindubusinessline.com/features/newmanager/a-question-of-identity/article2333655.ece

 

Szólj hozzá

kommunikáció vezetés cégvezetés tudásszervezet