2013. júl 25.

A magyarok értékrendjéről az anonymus-hu blogban

írta: Dr Domschitz Mátyás
A magyarok értékrendjéről az anonymus-hu blogban

értékek nemzeti.jpg

A magyarországi tudástársadalom előtt értékrendi akadályok is állnak. Érdekes elemzést olvashatunk az anonymus-hu blogban. Így fejeződik be a szöveg:

"A fentiek alapján egyértelmű, hogy a szólásszabadság védelmét társadalmunk egyáltalán nem érzi fontosnak, alacsony az egymásba vetett bizalom szintje, a véleménynyilvánítás szempontjából rendkívül passzívak vagyunk. A tolerancia kérdésében is messze esnek vélekedéseink a nyugati liberális demokráciákéitól, és a többség nem hiszi, hogy érdemi befolyással lehet sorsa alakítására. A magyar társadalom erősen bizalomhiányos, felemás viszonyban van a korrupt magatartás megítélését illetően, nagyon kevéssé fogadja el az egyenlőtlenségeket és  magas elvárásokat fogalmaz meg az állammal szemben. Mindezek alapján már nem meglepő a jelenlegi politikai garnitúra megléte, hiszen azt a magyar társadalom értékrendje keltette életre.

Ha Magyarországot valóban egy sikeres országgá szeretnénk formálni, akkor elsősorban a fejünkben levő értékeket kell lecserélnünk olyanokra, amik a sikeres nyugati országokra jellemzőek, mint Finnország, Svédország, Anglia, Hollandia, Németország, Svájc vagy Ausztria:

  • hisznek benne, hogy mindenkinek van esélye boldogulni
  • hiszek abban, hogy mindenki maga alakítja a sorsát
  • bíznak önmagukban és a jövőjükben
  • a kemény munkát fontosnak tartják
  • sokra értékelik a tudást
  • bíznak egymásban és az intézményeikben.

Tömören megfogalmazva, ha meg akarod változtatni a világot, változtasd meg magad."

A teljes szöveget itt olvashatod:

http://anonymus-hu.blog.hu/2013/06/04/osszezavarodott_magyarok

Szólj hozzá

politika gondolkodás társadalom életmód értékek tudástársadalom problémamegoldás proaktivitás sikerlélektan