2018. jan 28.

Boldogságmérés 2017

írta: Dr Domschitz Mátyás
Boldogságmérés 2017

A szabadság érzése is egy boldogságtényező

"A Gallup felmérésében a részvevőknek arra is válaszolniuk kell, hogy szabadnak érzik-e magukat a döntéseik meghozatalában életük során. Noha a kérdésre csak igen-nem alapú válasz adható, ami nem elegendő ahhoz, hogy árnyalni lehessen az eredményeket, így is óriási országok közötti különbségeket láthatunk: a válaszadók átlagosan 71%-a felel igennel erre a kérdésre, ugyanakkor vannak országok, ahol ez az arány csupán 26%, míg máshol 98%.

 Ha csupán az emberek 10%-a válaszolna nem helyett igennel, az a boldogság szintjében globális szinten hasonló növekedést okozna, mint az egy főre jutó GDP 40%-os emelkedése.

És hogy mindez hogyan köthető a boldogság társas-társadalmi alapjaihoz? A válasz a döntési lehetőségek kibővítésében rejlik, amely akkor válik elérhetővé, ha a rendszer a különbségek csökkentésére törekszik, amely így mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosít.

freedom_and_education.jpg

Ennek érzékeltetésére az észak-európai országok oktatási rendszerét hozták fel példaként, ahol a cél nemcsak a magas színvonal, hanem a diákok közti teljesítménybeli különbségek csökkentése, amely révén a legkülönbözőbb családi háttérrel rendelkező fiatalok a lehetséges jövőbeni hivatások hasonlóan széles skálájáról válogathatnak."

A teljes írás a pszichoforyou oldalon.

Kép:

  • https://www.slideshare.net/teddyfiktorius/social-philosophy-of-education
Szólj hozzá

oktatás közösség boldogság centrum életvezetés life coaching egyenlő hozzáférés nyitott társalom