2019. jan 18.

Vezetői ökoszisztéma

írta: Dr Domschitz Mátyás
Vezetői ökoszisztéma

delfinek_2.jpgÚj hasonlat írja le a korszerű vezetői kapcsolatrendszert: A vezetés intelligens egységek hálózata, ami az együttműködő delfinekhez hasonlít.

Ez egy sajátos közös megértést kialakító megbeszélés-kultúrát igényel.

A megbeszéléseket általában a vezető moderálja. És általában az ő véleménye dominál. Ez rendben van, ha ő tud (szinte) mindent. De nincs rendben, ha a kollégák gondolataiból kell összerakni a megoldást. Ha a moderátor és a domináns problémamegoldó szerep összekeveredik, az többet árt, mint használ. A vezető, ha meg is próbálja szabályozni a megbeszélést, a legtöbbször ő maga szegi meg a maga által hozott szabályokat. Mert nagyon „tolja” a véleményét. És ezt általában megengedik neki, nem is teszik szóvá, nincs is ennek tudatában. Ha ez súlyossá válik, a résztvevők megszokják, hogy a problémamegoldás valódi színtere nem a vezetővel együtt tartott megbeszélés, és az értekezletek kiürülnek.

A kollégákban benn szorulnak vélemények és sok tudás integrálatlan marad.

A megoldás az, ha minden csoportban többen felkészülnek a moderátori szerepre, és mindig a legkevésbé érintett vállalja a megbeszélés vezetését. És ha ő valamikor érintetté válik, átveszi tőle valaki más. E megoldással a szervezeti megbeszélések biztonságos mederbe kerülnek. Nő a szervezet intelligenciája. 

A DMConsult egy vezetői támogató csoport kialakításában segít. Ebben a vezetők megtanulhatják azt, amit nem tanulnak meg a saját szervezetükön belül. Olyan gyűléseket szervezünk, ahol a különböző helyről érkezett vezetők begyakorolják az integratív megbeszélések kultúráját és a szükséges moderátori készségeket. Az az ideális, ha egy szervezetből legalább három vezető sajátítja el ezeket a készségeket. Így tanulható meg az hogy két ember egyezteti a gondolatait és egy harmadik moderálja a beszélgetésüket. Miután ezt begyakorolták biztonságosan bevezethetik a szervezetükben is.

Meghívlak egy beszélgetésre. Az esemény.

Dmconsultavatar.png

 

Szólj hozzá

együttműködés csapatmunka cégvezetés tudástársadalom szervezetfejlesztés facilitátor vitavezetés kooperatív vezetés tudásmunka