2013. feb 08.

A "Hetedik világ" tartalom

írta: Dr Domschitz Mátyás
A "Hetedik világ" tartalom

A meeting galaxisban sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival. Érték az önálló kezdeményező proaktív magatartás és a szaktudás ötvözete. Új tartalom a "sikergondolkodás" rovatban a sikertanítás eredményeiről.

Az idő során egy könyvnyire gyarapodott a blog, az áttekinthetőség érdekében négy rovatba szerkesztettem a szövegeket. Ezek:

  1. Vezetőknek, tudásmunkásoknak, akik gyakran el vannak havazva a bonyolult szervezeti viszonyok között. Kihívások a vezetés és  a HR előtt.
  2. Annak, aki gondolkodik sikerről, boldogságról, az élet értelméről. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás.
  3. Társadalmi reformereknek, hogy álmodjunk együtt egy igazságosabb társadalomról. Tudástársadalom és politika. 
  4. Annak aki szeret csodálkozni. Mástól kapott, megosztott csodák.

Az üzleti szférában szerzett 20 éves tapasztalat azt mutatja, hogy a mai munkára leginkább tudások kombinációjaként érdemes tekintenünk. Ma a szervezetek akkor hatékonyak, ha tudnak emberközpontúan is együttműködni, mert a tudás, - a problémák megoldásához szükséges felkészültség - a személyiségekben van. Nem lehet hozzáférni e felkészültségekhez az ezt hordozó emberekkel való jó együttműködés nélkül. S az idő során azt vettük észre, hogy a tudáskombináció szakértőivé váltunk, és sok szervezetnek éppen erre van szüksége. A tudáskombináció a tudástársadalom jellemzője.

change.jpeg1. Kihívások a vezetés és  HR előtt

Az, hogy a sikeres szervezetek tudás-intenzív szervezetek, egy sor kihívást állít a vezetésük elé.

Erről szólnak a "tudás-intenzív szervezetek és tudástársadalom" rovat írásai.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudas-intenziv_szervezetek_es_tudastarsadalom

2. Autonóm munkatársak - életvezetés - sikergondolkodás

A tudástársadalomban az "autonóm felelős beosztottaknak önállóbban kell végezni a feladataikat, mint a régebbi rendszerekben. Felértékelődik a proaktivitás jelensége. Egyszerre kell önállóan is és másokkal interakcióban is cselekedni.

teamwork.jpgA bonyolult együttműködést nem lehet külső kontrollal vezérelni.

A meeting galaxisban sikeres ember autonóm módon együttműködik társaival, miközben betartja az intézményesült technikai-szervezeti folyamatok szabályait. Értéket jelent az önálló kezdeményező proaktív magatartás. … A követelmény az autonómia, a szaktudás, a proaktivitás valamiféle egyvelege. „A szervezet rájuk bízza a továbbiakat.” (Részlet a Typotex kiadónál hamarosan megjelenő könyvemből. „El vagyunk havazva. Hogyan birkóznak a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?)

A proaktivitásról, autonómiáról sikergondolkodásról szól egy sorozat.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/sorozat_a_sikergondolkodasrol_siker_renewal

3. Tudástársadalom és politika

A tudástársdadalomnak vannak társadalmi és politikai feltételei. Erről szóló gondolatok vannak a "Tudástársadalom-politika" című rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/tudastarsadalom-politika

 beauty.jpeg4. Mástól kapott, megosztott csodák

Időnként annyira megtetszik egy mástól megosztott gondolat, hogy felteszem a blogra. Ezeket mutatom be az "Idegen tollak és csodák" rovatban.

http://hetedikvilag.blog.hu/2013/02/08/idegen_tollak_es_csodak

 

képek:

http://www.occupybristoluk.org/working-group-proposal/

http://futureofeducationsummit.blogspot.hu/2012/06/teach-teamwork-to-students.html

Szólj hozzá

politika munka kommunikáció társadalom világ életmód életvezetés tőke szervezet hetedik szolidaritás kreativitás értelem munkaerőpiac értékek life coaching önmegvalósítás tudástársadalom mobilitás regresszió pozitív pszichológia emberi erőforrás proaktivitás logoterápia HR tudásszervezet technoszociális vezetői hatalom immateriális vagyon politikai közép sikerlélektan hetedik világ Fenntartható fejlődés