2014. jan 16.

"Prezentáció? - Felejtsd el!"

írta: Dr Domschitz Mátyás
"Prezentáció? - Felejtsd el!"

Adóközpontú kommunikációpromotion.jpg

Az információs és tudástársadalom alapvető munkafolyamata a kommunikáció, azért, hogy tudásainkat kombináljuk. Az egyirányú tömegkommunikációs paradigma miatt a kommunikáció tudománya főleg az adás hatékonyságának a növelésére koncentrált. Arra, hogy hogyan szervezzük meg jól az adást, úgy, hogy az általunk kívánt szándék érvényesüljön. Ennek a tipikus formája a prezentáció. A prezentációs szokásaink is lehet, hogy rossz úton járnak.

Prezentáció? - Felejtsd el! "Az elmúlt években nemcsak a konferenciákon, de a vállalati értekezleteken is természetessé vált, hogy az előadók kivetített prezentációval (régebben PowerPoint, újabban Prezi.com) illusztrálják mondandójukat. A baj csak az, hogy ... a közönség vagy az előadóra, vagy a kivetített képekre (vagy egyikre sem) figyel." olvasd el ezt a szöveget Pécsi Ferenctől.

http://hu.socialdaily.com/articles/2013/10/02/prezentacio-felejtsd-el

Interaktív közös problémamegoldás

speech-bubble-interaction.jpgA tudással való munkának meg nem is a prezentáció a jó modellje, a munka sokkal inkább a közös problémamegoldás,ami értekezlet.

A munkahelyeken a legtöbbször a vezető vállalja a vitavezető szerepet. De a vezető a legfőbb problémamegoldó is. A vezető nagy valószínűséggel nem tanult moderátori ismereteket, azt legfeljebb valahogyan kialakította. Így e két szerepe összekeveredik, s ez gyakran többet árt, mint használ.

A vezető, ha meg is próbálja szabályozni a megbeszélést, a legtöbbször ő maga szegi meg a maga által hozott szabályokat. S mivel ezt általában nem legitim kibeszélni, a vezető nincs is ennek tudatában. Ha ez súlyossá válik, a résztvevők megszokják, hogy a problémamegoldás valódi színtere nem a vezetővel együtt tartott megbeszélés, s az értekezletek kiürülnek.


http://hetedikvilag.blog.hu/2013/09/29/megbeszeles_kolcsonos_megertes_vagy_verseny

Megjelent a Jel-Kép-ben is e bejegyzésem: http://communicatio.hu/jelkep/

Kép:

http://www.you2bee.com/news/read/promotion-you2bee-7

 http://www.dreamstime.com/stock-image-social-media-speech-bubble-interaction-image25130001

 

Szólj hozzá

prezentáció kommunikáció együttműködés tudásmenedzsment értekezlet gondolkodás tudat megbeszélés meeting csapatmunka információs társadalom tudástársadalom problémamegoldás facilitátor tudásszervezet értekezletvezetés meetingvezetés