2015. nov 30.

Bevezetés a tudásalapú társadalomba

írta: Dr Domschitz Mátyás
Bevezetés a tudásalapú társadalomba

Bekezdések a tudásalapú társadalomrólknowledgesociety.png

1. Minden társadalom tudástársadalom. A tudás társadalmi

Az együttműködéshez tudni kell a partnerről, hogy mit, miért fog csinálni, Azt is tudni kell, hogy ő is tudja, hogy mi tudjuk ezt róla. Ezért modelleznünk kell egymást - az elméinkben. Ezért bennünk van kettőnk viszonya. Bennünk van a társadalom. Bevezetés a tudástársadalomba 1.

2. A kommunikációval a figyelmünket a valóság egy kiragadott részére fókuszáljuk. Nyelvi forradalom

nyomolvaso.jpgA nyelvi kommunikációval az egyébként összetett észlelhető környezetből kiragadjuk az éppen kommunikált részletet és a figyelmet e kiragadott részre fókuszáljuk.  Amikor megtanuljuk az anyanyelvünket, akkor ezeket a figyelmi fókuszokat is megtanuljuk.  Így tudjuk , hogy mi az, hogy madár (az ott, ami ott repül), mi az hogy őz (az ott, ami ott szalad), és azt is megtanuljuk, hogy mi az hogy repül, és mi az, hogy szalad. Ezért ilyenkor nemcsak kommunikálni tanulunk, hanem észlelni is. A legtöbb, amit észlelünk a világból azt a nyelv segítségével tanultuk meg (különálló valamiként) észre venni. Bevezetés a tudástársadalomba 2.

 

Kép

https://educationfutures.com/resources/dissertation/

 

Szólj hozzá

oktatás közösség munka kommunikáció együttműködés tudásmenedzsment tanulás gondolkodás társadalom világ tudás tanulásmódszertan nevelés megbeszélés információs társadalom tudástársadalom tudásszervezet technoszociális immateriális vagyon hetedik világ értekezletvezetés Tudástőke Chomsky kooperatív vezetés