2013. ápr 21.

"El vagyunk havazva." Hogyan bírkóznak meg a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?

írta: Dr Domschitz Mátyás
"El vagyunk havazva." Hogyan bírkóznak meg a szervezetek a bonyolultsággal a tudásmunka korában?

"Heurisztikus értékű mű vállalati vezetők és tudásmunkások számára, akik szeretnek a dolgok mögé látni.

A tudás intenzív munka és a hálózatosodás meghatározó a mai szervezetek vezetésére. A meetingek galaxisában a vezetés csak kivételesen avatkozik be a specialisták munkájába. A hierarchikus szakmai menedzsment helyén a stratégiai irányok kialakítása mellett e kooperatív hálózatszervezése és fejlesztése került a vezetés centrumába. Ez a vezetési rendszer már kevésbé foglalkozik konkrét műszaki problémák megoldásával, inkább ezekhez képest metaproblémák megoldása a feladata. A szükséges tudás eltolódik a műszaki-gazdasági problémáktól a hálózatokról, rendszerekről, emberi rendszerekről szerzett tudások felé. E vezetők gyakran túlterheltek. Terhelésük szellemi természetű. A mai vezetést érdemes úgy tekinteni, mint a szervezet tudatát. A könyv a vezetői terhelés optimalizálásához is alapvető modelleket nyújt. A munka hátterét képezi az elméleti megfontolásokon túl mintegy 600 vezetővel készített mélyinterjú. Az a tapasztalat, hogy sok „húszfilléres leesik”. A téma „ül”.

Domschitz Mátyás szervezetkutató, szervezetfejlesztő. A Pécsi Tudományegyetem Kommunikációs Doktori Programján szerzett PhD fokozatot, s Szombathelyen, a Nyugat-Magyarországi Egyetem kommunikációs tanszékén tanít.

http://www.typotex.hu/konyv/domschitz_matyas_el_vagyunk_havazva

 

Szólj hozzá

közösség munka kommunikáció együttműködés tudásmenedzsment vita értekezlet racionalitás társadalom világ hit fejlesztés rendszer menedzsment vezetés tőke szervezet értelem meeting csapatmunka értékek érzelmi intelligencia tudástársadalom szervezetfejlesztés problémamegoldás consulting emberi erőforrás proaktivitás vezetőképzés HR facilitátor tudásszervezet technoszociális immateriális vagyon hetedik világ Fenntartható fejlődés értekezletvezetés meetingvezetés kommunikatív racionalitás Tudástőke